A csoportosan megjelenő, kis piros-fekete poloskafajról hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy kártékony, pedig sok esetben ennek pont az ellenkezője az igaz. 

A tavasz beköszöntével megjelennek a bodobácsok, egy közismert és elterjedt európai poloskafaj, amely nevével ellentétben nem a bodobácsok rokona, hanem a verőköltő poloskák családjának tagja, amely piros alapszínű, jellegzetes fekete mintázata miatt roppant könnyen felismerhető. Érdekesség, hogy más poloskákkal ellentétben nem terjeszt kellemetlen szagot, a csípésétől sem kell tartani, illetve repülni sem képes.

Tavasszal, amikor a faj párzási időszaka zajlik, megszokott látvány, hogy az egymáshoz tapadt párok erősebbik tagja hurcolja maga utána a másikat. Gyakori továbbá, hogy nagy csoportokba verődve mozognak, ilyenkor telelőhelyet keresnek maguknak, ahol a hideg időszakra meghúzhatják magukat. Kifejezetten kedvelik a meleget, ezért előszeretettel telepszenek meg ablakpárkányokon vagy a házfalak napfényesebbik oldalán.

bodobács kártékony
Fotó: iNaturalist

A suszterbogár néven is ismert faj teljesen ártalmatlan emberre, állatra, a kultúrnövényeket sem károsítja, vagyis teljesen felesleges az ellene történő védekezés, már amennyiben nem jutnak be nagy számban a lakásba, kellemetlenséget okozva ezzel az ott élőknek.

Ahogy azt az agrárszektor.hu is írja, elsősorban a hárfa és a mályvafélék termésével táplálkoznak, jelenlétük azonban hasznos is lehet. Az egészséges növényeket általában békén hagyják, a sérülteket kedvelik, gyakran eltakarítják a hulladékokat, és az apró rovarok, hernyók, giliszták nedveit is előszeretettel szívogatják.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét