A baconbe göngyölt spárga nem egy bonyolult fogás, ráadásul általában még azoknak is bejön, akik nem rajonganak különösebben a hosszúkás tavaszi zöldségért.
Beköszöntött a spárgaszezon, előkerülnek a jól bevált klasszikusok, mint a spárgaleves, a sült spárga hollandi mártással vagy a csőben sült besameles spárga, és természetesen ott van az igazi jolly joker, a baconnel körbetekert finomság. Hogy miért jolly joker ez a recept? Mert biztos vele a siker, hála a sós, ropogós baconnek, amivel tényleg mindent el lehet adni.
Lényeg, hogy friss, egészséges spárgát válasszunk, ezeket kell gusztusosan körbetekerni a szaftos baconnel, majd így betolni őket a sütőbe, és piros-ropogósra sütni.
20 darab zöld spárga
10 szelet bacon
olívaolaj
ízlés szerint cayenne bors
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A spárga fás végeit letörjük, majd egy zöldséghámozó segítségével megpucoljuk, akárcsak a répát. (A hajtás részét, az utolsó 4-5 cm-t nem kell megpucolni).
A spárgákat egy tálba helyezzük, majd meglocsoljuk olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy kis cayenne borssal is megszórjuk, ami nagyon izgalmas bukét ad majd nekik.
A bacon hosszában félbevágjuk, majd egy-egy szelet bacont egy-egy spárga köré tekerünk.
A bebugyolált zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsin elrendezgetjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk.
10 perc elteltével egy húsfogó vagy csipesz segítségével megfordítjuk őket, majd még 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
[sc name=”facebook” ][/sc]