A pillangók a méhekhez hasonlóan kiveszik a részüket a beporzásból, ezért jelenlétük kifejezetten hasznos a kertben. De vajon hogyan csalogathatjuk be őket, és teremthetünk nekik ideális környezetet? 

Magyarországon számtalan lepkefaj él, melyek nem csak tetszetős külsejük miatt érdekesek, hanem azért is, mert virágról virágra szállva segítik a beporzást, emellett néhány hazai lepkefaj a káros növénytetveket is pusztítja. A pillangók tehát a kertészek jó barátai, így nem hogy elűzni nem szabad, hanem érdemes inkább a kertbe csábítani őket. Bemutatunk néhány trükköt, amellyel ez sikerülhet.

pillangók kertben
Fotó: Pixabay
  • Válasszunk olyan virágokat, amelyek vonzzák a pillangókat! Ilyen a nyáriorgona, az erdei zsálya, az ánizsillatú izsópfű, a bugás lángvirág, a pompás rézvirág, az évelő őszirózsa és a kokárdavirág is.
  • Használjunk házi készítésű, bio csalit! A pillangókat vonzza a cukor- és élesztő alapú élelem, így a rothadó gyümölcsök (például banán, őszibarack, szilva és alma), fehér cukor, melasz vagy sör keveréke kiváló eleség lehet a számukra. Fontos, hogy a csalit olyan helyre tegyük ki, amely a pillangók számára könnyen elérhető – például lapos sziklákra, farönkökre vagy egy edénybe.
  • Helyezzünk ki számukra itatót!
  • Kerüljük a növényvédő-szerek, peszticidek használatát, ezek ugyanis megölhetik a pillangókat és más beporzó fajokat. A pillangókertben a kártevőirtásra a legjobb megoldás a társültetés, amelynek lényege, hogy olyan növénypárosokat helyeznek egymás mellé, amelyek kölcsönösen jó hatással vannak egymásra: míg az egyik távol tartja a szomszédjaitól a kártevőket, addig a másik árnyékot vagy épp tápanyagot ad a társának.

A cikk a MasterClass írása alapján készült.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét