Az egyiptomi régiségügyi minisztérium a Netflix sorozatára válaszul egy terjedelmes közleményt adott ki, amelyben arról írnak, hogy Kleopátra nagyon nagy valószínűséggel világos bőrű volt. 

Alaposan felkavarta az egyiptomi közvéleményt a Netflix új történelmi dokumentum-sorozata, amelyben Kleopátra szerepét Adele James sötét bőrű színésznőre osztották. Az egyiptomi történészek történelemhamisításról beszélnek, sőt egy helyi ügyvéd perrel is megfenyegette a streamingszolgáltatót, mondván a Kleopátra, Egyiptom királynője című sorozat célja az „egyiptomi identitás eltörlése”. A sorozat producere szerint azonban  Kleopátra „öröksége erősen vitatott„ a királynőt megformáló Adele James pedig azt üzente a kritikusainak, hogy akinek nem tetszik a szereposztás, ne nézze a sorozatot.

Az egyiptomi régiségügyi minisztérium hosszú közleményben taglalta a témát, korabeli domborműveket és szobrokat hozva bizonyítékként, melyek európai vonásokkal ábrázolják az uralkodót. Mostafa Waziri, a Legfelsőbb Régiségügyi Tanács vezetője szerint azzal, hogy Kleopátrát feketeként ábrázolta a Netflix, meghamisította az egyiptomi történelmet. A régész hozzátette, szó sincs bármiféle rasszista felhangról, csupán arról, hogy kiállnak Kleopátra hitelessége mellett, aki rendkívül fontos részét képezi az egyiptomi történelemnek.

VII. Kleopátra – aki többnyire egyszerűen Kleopátra néven ismert – makedón-görög származású egyiptomi fáraó, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója: édesapja XII. Ptolemaiosz, édesanyjának kiléte nem ismert. Habár a legendás szépségű uralkodó több metamorfózison is átesett a történelem folyamán, a tudomány jelen állása szerint valószínűbb, hogy világos bőrű volt, mintsem fekete.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét