Ma van a Nemzetközi Harry Potter Nap, amelyet még az egykori brit miniszterelnök, David Cameron nevezett ki J. K. Rowling tiszteletére. 

2012-ben maga a brit miniszterelnök, David Cameron nyilvánította május 2-át Nemzetközi Harry Potter Napnak, a rajongók nagy örömére. De miért éppen május 2? Nos, ez volt az a nap, amikor 1998-ban a történet fő antagonistája, Voldemort vereséget szenvedett a rendkívüli jelentőségű roxforti csatában, a varázsvilág jobbik fele pedig Harry, Ron és Hermione vezetésével győzedelmeskedett.

Nem gyakran fordul elő, hogy egy irodalmi műnek saját nemzetközi napot szánnak, ám a J. K. Rowling által jegyzett regényfolyam sikere valóban példanélküli. Az 1997-ben indult fantasy könyvsorozat minden egyes kötete bestseller lett, több mint 70 nyelvre fordították le, melyek felfoghatatlan összegeket hoztak az elmúlt több mint 25 évben. A regények legnagyobb érdemei között emlegetik, hogy milliókkal szerettették meg az olvasást, és sokan még felnőttként is a legmeghatározóbb olvasásélményeik között tartják őket számon.

A Harry Potter első angol kiadása, amelyből mindössze 500 példányt nyomtattak. (Fotó: Peter Harrington)

A könyvekből film is készült, összesen nyolc, mivel a hétkötetes regénysorozat befejező részét, a Harry Potter és a Halál ereklyéit két részre osztották a mozikban (a filmek mintegy 7,7 milliárd dollár bevételt hoztak világszerte). A mozifilmek mellett készült egy spin-off is, a Legendás állatok és megfigyelésük, amelyből eredetileg öt részt tervezett a stúdió, ám jelenleg, három film után igen kétséges a folytatás. Nemrégiben viszont kilátásba került egy Harry Potter-sorozat, amely a könyveket venné alapul, és állítólag új mélységében és részletességében mutatná be a sokak által szeretett varázsvilágot – a készülő produkcióról itt írtunk bővebben.

És ha már Harry Potter-nap, mi is lehetne jobb módja az ünneplésnek, mint egy jó kis filmmaraton? Jó hír, hogy a HBO Max streamingszolgáltató kínálatában a teljes Harry Potter-filmgyűjteményt megtalálod.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét