A csiga a kertészek rémálma, ezért adunk pár tippet, hogyan védekezhettek ellenük természetbarát módon, mérgek és vegyszerek nélkül. 

Akinek van kertje, pláne veteményese, az pontosan tudja, hogy a lábatlan, nyálkás vendégek mekkora kárt tudnak okozni a növényekben akár egyetlen éjszaka leforgása alatt is. A házas csigák az esetek többségében nem okoznak túl nagy problémát, sőt egyes fajok, például az éti csiga hasznos is lehet, ugyanis elfogyasztja más csigák tojásait. Ezzel szemben a házatlan, avagy „meztelen” rokonokkal már rengeteg probléma adódik, így velük szemben érdemes a lehető leghamarabb fellépni, ha nem akarjuk, hogy legyalulják a növényeinket.

A spanyol csupaszcsiga, a hazai veteményesek rettegett kártevője. (Fotó: Wikipédia)

Szerencsére a csigák ellen számos természetes, környezetbarát módszer létezik, így a legtöbb esetben elkerülhető, hogy a drasztikus, vegyszeres megoldásokhoz kelljen folyamodni. Íme néhány bevált trükk a csigák ellen:

  • Ültess olyan növényeket, amelyeket ki nem állhatnak! Ilyen többek közt a fokhagyma, a zsálya, a zsázsa, a majoránna, a paradicsom és a fekete ribiszke is.
  • Szedd össze őket kézzel! Persze nem épp a legkényelmesebb megoldás, de ha nem ódzkodsz tőlük nagyon, akkor jó ha tudod, hogy a csigák főleg éjjel és esős időben aktívak, ilyenkor érdemes a begyűjtésükre indulni.
  • Öntözz reggelente! A csigák könnyedebben mozognak nedves talajon, és mivel éjszaka a legaktívabbak, a száraz talajjal megnehezítjük a dolgukat (a reggeli öntözéssel a talaj estére teljesen megszárad).
  • Készíts csigacsapdát! Erre az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer, ha este egy nedves zsákdarabot elhelyezel a kertben, így reggelre jó eséllyel több csigát is találsz majd alatta. Ezzel a módszerrel könnyebben összegyűjtheted és kipaterolhatod őket a kertedből.
Habár a csigák sok bosszúságot tudnak okozni, fontos, hogy a lehető legkevesebb szenvedéssel szabaduljunk meg tőlük, ezért kerüljük a só, az ecetes oldat és a mész használatát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét