Az eső utáni illat a legtöbb ember számára kellemes, de vajon mi okozza a jellegzetes, friss, földes szagot? 

Az esővíznek önmagában nincs illata, mégis ha a földre hull, megfoghatatlanul kellemes illat árad szét a levegőben. Ráadásul egy korábbi kutatás szerint nem csak az emberek szeretik az eső illatát: az állatvilágban is szép számmal akadnak olyan fajok, amelyeket vonz az eső illata.

Az eső aromájának tudományos neve is van, úgy hívják, petrichor. Az 1960-as években két ausztrál kutató jött rá arra, hogy az esőzés utáni jellegzetes illat nem közvetlenül az esővízből árad szét, hanem akkor alakul ki, ha a víz érintkezik a talajjal. Amikor ugyanis az esőcsepp a földre hull, összekeveredik egy geozmin nevű vegyülettel, amely szétterjedve a levegőben kellemes illatot eredményez.

A szóban forgó molekulát a sztreptomicin nevű baktérium termeli, amely a legtöbb egészséges talajban megtalálható, és jelenleg antibiotikumként használja a gyógyszeripar. A sztreptomicin egyébként a tuberkulózis első, klinikailag is hatásos antibiotikus gyógyszere volt.

A kellemes eső illathoz emellett hozzájárulhatnak a növények is, amelyek száraz idő esetén egy olajszerű vegyületet választanak ki, hogy gátolják a magvak csírázását. A kutatók szerint ez az anyag az esővel érintkezve kellemes aromát szabadít fel a levegőben.

eső illat mi okozza
Fotó: Pixabay

A eső illatában rejlő lehetőségeket egyébként a parfümipar is kihasználja, és különféle módszerekkel igyekeznek megidézni azt a jellegzetes, friss, földes illatot, ami egy kiadós zápor után lengi be a teret.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét