A sütőben sült töltött hagyma nem egy szokványos recept, de megéri kipróbálni, különösen, ha szereted a vöröshagymát.
A magyar konyha előszeretettel használja a hagymát, ott van a legtöbb hagyományos ételünkben, gondoljunk csak a pörköltre, a halászlére vagy épp a gulyásra. Igaz, leggyakrabban csak dinszteléshez vagy feltétként használjuk, ritkán kerül főszerepbe, épp ezért lehet érdekes egy olyan recept, ahol önmagában fogyasztjuk egy-két finom aprósággal kiegészítve.
A sütőben sült olasz töltött hagyma pofonegyszerű étel, néhány perc alatt összeállíthatod, a munka többi részét pedig a sütő végzi. Érdemes kicsi, vagy közepes hagymákkal dolgozni, hogy biztosan átsüljön a közepük.
10 kicsi vagy közepes hagyma
6 dkg füstölt sajt
6 dkg Gruyère-sajt
zsemlemorzsa
olívaolaj
só, bors
A hagymákat megpucoljuk, majd 10-15 perc alatt készre főzzük.
Ha kihűltek, félbevágjuk őket, és a belsejük nagyjából egyharmadát eltávolítjuk.
A kivájt hagymákat sütőpapírral bélelt tepsiben szorosan egymás mellé helyezzük, és jól megpúpozva megtöltjük őket a lereszelt sajtokkal.
Ízlés szerint sózunk, borsozunk, majd megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával a hagymákat, és olívaolajat csorgatunk a tetejükre.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 15 perc alatt készre sütjük őket. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Önmagában is remek, de húsok mellé is tálalhatjuk.
A recept az Organic Toscany oldaláról származik.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!