Adele James, a Netflix Kleopátra-sorozatának főszereplője szerint a blackwashing, mint olyan, nem valós probléma. 

Mi is beszámoltunk már arról, hogy alaposan felkavarta az egyiptomi közvéleményt a Netflix új történelmi dokumentum-sorozata, amelyben Kleopátra szerepét Adele James sötét bőrű színésznőre osztották. Emiatt a sorozatot többen blackwashinggal vádolták, az egyiptomi történészek történelemhamisításról beszéltek, az ország régiségügyi minisztériuma pedig még egy hosszú közleményt is kiadott, amelyben korabeli domborműveket és szobrokat hoztak bizonyítékként, melyek európai vonásokkal ábrázolják az uralkodót. Természetesen a Kleopátrát játszó Adele Jameshez is eljutottak a negatív vélemények, aki annyival rendezte le a dolgot, hogy akinek nem tetszik a szereposztás, ne nézze a sorozatot.

A színésznő most The Wayne Ayers Podcast egyik adásában beszélt a témáról, ahol többek közt azt is elmondta, hogy szerinte a Netflix sorozattát komoly kutatómunka előzte meg, Kleopátra bőrszíne pedig továbbra is kérdéses a tudomány számára – írja a ScreenRant.

Nos, először is, a blackwashing, mint olyan, nem is létezik, ugye?” – tette fel a költői kérdést a színésznő. „Nagyon szomorúnak találom, hogy az emberek vagy annyira utálják önmagukat, vagy annyira fenyegetve érzik magukat a feketéktől, hogy szükségesnek érzik leválasztani Egyiptomot a kontinens többi részéről. Tudod, szerintem az a legfontosabb, hogy úgy meséljük el ezt a történetet, ahogy szeretnénk, mert igazából nem is tudjuk, hogy Kleopátra kevert fajú volt-e vagy sem. Nem volt teljesen fekete, ezt tudjuk, de részben még lehetett, és a kutatások alapján ez igenis lehetségesnek tűnik. Hogy az emberek figyelmen kívül akarják hagyni a tudományt, az már nem az én problémám.

VII. Kleopátra – aki többnyire egyszerűen Kleopátra néven ismert – makedón-görög származású egyiptomi fáraó, a Ptolemaida-dinasztia utolsó uralkodója: édesapja XII. Ptolemaiosz, édesanyjának kiléte nem ismert. Habár a legendás szépségű uralkodó több metamorfózison is átesett a történelem folyamán (feketeként, fehérként és kevert fajúként is ábrázolták), a történészek egy jelentős része szerint valószínűbb, hogy világos bőrű volt, mintsem hogy fekete.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét