Jelenleg négy ország van versenyben a 2030-as Világkiállítás megrendezésének elnyeréséért, köztük Dél-Korea második legnagyobb városa, Puszan is. De vajon mi teszi olyan vonzóvá a Keleti-tenger partján fekvő metropoliszt és milyen tulajdonságai miatt lehet a Világkiállítás esélyes helyszíne? 

Habár a következő világkiállítás 2025-ben, Oszakában esedékes, már a 2030-as kiállítás megrendezésének jogaiért is nagyban folyik a harc. Jelenleg négy ország van az esélyesek között: az olaszországi Róma, az ukrajnai Odessza, a szaúd-arábiai Rijád és a fentebb is említett dél-koreai Puszan (Moszkva is nyújtott be pályázatot, ám az ukrajnai háború miatt végül törölték a jelentkezésüket).

Puszan kevésbé ismert turisztikai célpont a magyar turisták körében, ami valahol érthető is, hiszen Budapesttől több mint 9000 kilométerre található a Koreai-félsziget, vagyis nem egy „csak átugrunk a szomszédba” úti cél. Pedig az ultramodern ázsiai gigacity rengeteg aktív programot, felfedeznivalót tartogat, és mindenki találhat köztük érdekeset: tengerpartot, művészfalut, felhőkarcolókat, buddhista szentélyeket. A koreai Miaminak is nevezett Puszan egyszerre innovatív és autentikus, és talán pont ez a kettőség teszi igazán érdekessé a dél-koreai nagyvárost.

Puszan dióhéjban

  • Puszan (vagy Busan) Dél-Korea délkeleti csücskében található, Szöultól mintegy 314 km-re. Ez az ország második legnagyobb városa, amolyan igazi metropolisz 3.6 millió lakosával.
  • Ez a város rendelkezik Dél-Korea legnagyobb, egyben a világ ötödik legnagyobb kikötőjével.
  • Itt található Dél-Korea legnagyobb halpiaca, az ország legnagyobb strandja és legnagyobb folyója, a Nakdong is.
  • A város nem csak a tenger partján, de mindenféle hegyek-dombok között is fekszik.
  • Puszan turisztikailag is fontos helyszín, a főszezonban rengetegen járják a város érdekes helyszíneit.

Csak egy kis történelem 

Korea viharos történelme során hol a kínaiak, hol pedig a japánok uralma, befolyása alatt állt, és ez Puszanra is nagyban kihatott. A város a 15. század elején Japán egyik fontos tengeri kereskedelmi kikötőjévé vált, ami miatt sok japán telepedett le a környéken. Ennek az 1592-ben kirobbant,  hatalmas károkat okozó hétéves háború vetett véget, melyet követően 1607-ben kezdték csak meg a szétrombolt Puszan újjáépítését. Később a város a japánok uralma alatt fontos kereskedelmi csomóponttá fejlődött.

A koreai háború idején Puszan egyike volt annak a két városnak, amelyet nem tudott elfoglalni az észak-koreai hadsereg a háború első három hónapjában (a másik ilyen város Tegu volt). Puszannak kiemelt szerepe volt a harcok alatt, ráadásul menekülttáborként is szolgált: a The Korea Times szerint 1951 elején körülbelül félmillió koreai menekült tartózkodott a városban. Mivel a kegyetlen koreai háború idején is a déliek kezén tudott maradni a város, rövid ideig ugyan, de Koreai Köztársaság de facto fővárosaként is működött.

Fotó: Puszan kikötője az 1900-as évek elején. (Fotó: Robert Neff Collection/ The Korea Times)

Ázsiaibb mint Szöul 

A turisták egyöntetű véleménye szerint Puszan sokkal inkább megőrizte „ázsiai jellegét”, mint az ország fővárosa Szöul. A hagyományok és a modernitás tökéletes egyvelegeként írják le ezt a várost, ahol pompásan megférnek egymás mellett a világító felhőkarcolók és a buddhista szentélyek. Nevezetességből is akad szép számmal, legyen szó műemlékekről, természeti értékekről vagy programokról. A kihagyhatatlan látnivalók között emlegetik például a Yongdusan Parkban álló Puszan-tornyot, amelynek tetejéről jól kivehetjük a híres kikötőt, amely a történelem folyamán több kultúra találkozási pontja is volt.

Puszan-torony (Fotó: Korea Tourism Organization)

Rengeteg turistát vonz a városba a Beomeosa-templomkomplexum is, amelyet eredetileg egy sillai szerzetes, Uisang alapított és építtetett 678-ban. A legenda szerint azon a helyen, ahol most a buddhista templomok állnak, egy soha ki nem száradó forrás fakad, amelyben egy mennyből érkezett aranyhal él. Erre utal a templom elnevezése is, amely magyarul annyit tesz: „A Mennyei Hal Temploma”.

puszan világkiállítás
Beomeosa-templomkomplexum (Fotó: Trip)

Ha megtapasztalnánk a város nyugodtabb, művészibb oldalát, akkor feltétlenül látogassunk el a 40 lépés utcába, ahol egymást érik a jópofa szoborjelenetek. A műalkotások az ’50, ’60-as évek világát keltik életre, a helyiek boldog és szomorú pillanatait elevenítve meg. Az alábbi fotón látható lépcső a háború elől menekülők találkozóhelyeként is szolgált, mivel a harcok alatt nem működtek a telefonvonalak.

puszan világkiállítás
40 lépés utca (Fotó: TripAdvisor)

Szintén a művészetek kedvelőit célozza Gamcheon, a tarka-barka művészfalu, amely kanyargós, labirintusszerű sikátoraival és színes házaival igazi üdítő látvány egy nyüzsgő, modern nagyvárosban. A Machu Picchuhoz hasonlított puszani városrész számos boltocskát, hangulatos kávézót és éttermet rejt, és szép útvonalaival remek helyszín egy könnyed, kellemes sétához.

puszan világkiállítás
Gamcheon művészfalu (Wikipédia)

És végül, de nem utolsósorban, a város egyik fő turisztika látványossága, a puszani látnivalókat „rangsoroló” listák kiemelt szereplője, a Jagalchi halpiac. Az ország legnagyobb halpiaca valószínűleg nem az illatával fogja odacsábítani a vásárlókat, ám ettől eltekintve egészen különleges kulináris élményben lehet része annak, aki ellátogat a friss halat és tengeri herkentyűket kínáló börzére. A piac közel egy kilométer hosszú, és ehhez jön még egy modern hétemeletes vásárcsarnok, amelynek minden egyes szintje egy-egy tengeri élőlényre specializálódott.

Jagalchi halpiac (Fotó: TripAdvisor)

A tudomány és a technológia városa 

Puszan a hagyományok és a művészetek mellett a technológia fejlődésének és a modern életnek a testamentuma. A város tevékeny szereplője a jelenleg is zajló negyedik ipari forradalomnak, ennek bizonyítékaként 2019-ben speciális státuszt kapott, amivel szabályozásmentes blokklánczónának nyilvánították a várost. A technológiai fejlődést hivatott elősegíteni a város külvárosában épülő új negyed, az Eco Delta Smart City is, amelynek lakói nap mint nap a legújabb technológiai megoldásokat tesztelhetik.

Mindezek mellett Puszan a tengertudomány és a kutatás-fejlesztés központjaként is szolgál, ugyanis ez a város ad otthont a Koreai Tengerészeti Intézetnek és a Koreai Óceántudományi és Technológiai Intézetnek.

Puszan és a Világkiállítás 

Park Heong-joon, Puszan polgármestere bizakodóan tekint a jövőbe, szerinte a város több olyan erőforrással is rendelkezik, amellyel felhívhatja a nagyközönség figyelmét, és így eséllyel indulhat a 2030-as Világkiállítás megrendezéséért. Az embereket is mobilizálták a kiállítás elnyerése érdekében, valamint olyan koreai nagyvállalatok is támogatásukról biztosították a törekvést, mint például a Samsung.

Puszan már nagyon várja a Világkiállítás rendezési jogának kihirdetését, jelenleg a jelöltek által benyújtott pályázatok átvizsgálása zajlik. A döntés a BIE (Bureau International des Expositions) tagországainak kezében van, akik a 2023 novemberében esedékes közgyűlésen, az egy ország, egy szavazat elve alapján választják majd ki azt a pályázót, aki megrendezheti a világ harmadik legnagyobb eseményének számító, 2030. évi világkiállítást.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét