A lenti novellát elolvasva, nyugodtan elmondhatjuk, hogy az írók egyelőre nincsenek veszélyben.

Egészen hihetetlen, hol tart napjainkban a mesterséges intelligenciaénekelképeket generálfogalmaz, és mindezeket olyan szinten műveli, hogy komolyan megkérdőjelezi az emberi jelenlét létjogosultságát. Vagy mégsem? Fenyvesi Orsolya költő, író, műfordító, szerkesztő azt a parancsot adta a Microsoft Bing nevű chatbotjának, hogy írjon egy novellát egy macskáról Örkény István egyperceseinek mintájára. A platform némi gondolkodás után pedig a következőket dobta ki:

A macska

A macska egy kis fekete állat, aki a szomszéd házban lakik. Minden nap átjön hozzánk, és bekönyököl az ablakon. Néha be is engedjük, és megetetjük. A macska nagyon hálásnak tűnik, és dorombolva dörgölőzik hozzánk. Azt hisszük, hogy szeret minket.

Egy nap a macska nem jön át hozzánk. Azt gondoljuk, hogy beteg lehet, vagy elment valahova. Aggódunk érte, és átmegyünk a szomszédhoz. Bekopogunk az ajtón, de senki sem nyit ajtót. Benézünk az ablakon, és látjuk a macskát. A macska éppen eszik valamit.

Azt eszi, amit mi adtunk neki tegnap.

A szomszédot.”

Az eredeti poszt itt olvasható.

Habár az írók, újságírók az elsők között kongatták meg a vészharangot a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése láttán, a fenti sorokat elnézve, talán mégsem kell túlzottan aggódniuk miatta.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét