Csütörtöktől vasárnapig ingyen megtekinthető a Macskafogó és folytatása, a Macskafogó 2 – A sátán macskája a Nemzeti Filmintézet streaming platformján. 

Május 23-án ünnepelte 80. születésnapját Ternovszky Béla, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, amely alkalomból négy napon át ingyenesen megtekinthető a Macskafogó, a Macskafogó 2. – A sátán macskája, valamint a Modern edzésmódszerek című alkotásai a FILMIO-n – írja a Nemzeti Filmintézet.

Az NFI közleménye szerint 1986-ban bemutatott Macskafogót bemutatásakor több mint négy és félmillióan nézték meg, a következő évben Oscar-delegált lett és azóta is az egyik legnépszerűbb rajzfilm korosztálytól függetlenül. Az animációs bűnügyi vígjátékban az X bolygón bűnszövetkezetbe tömörülő vérszomjas macskatársadalom az egerek teljes felszámolását tűzi ki célul. A rágcsálók számára azért akad remény: egyik tudósuk megoldást kínál a vészhelyzet elhárítására. A rég visszavonult egérügynök, Nick Grabowski feladata, hogy a terv időben célba jusson, és mindent meg is tesz azért, hogy sikeresen teljesítse a küldetését. Mindeközben a macskák sem tétlenkednek, hogy keresztülhúzzák cincogó ellenségeik tervét. A Macskafogó húsz évvel később kapott folytatást, amely 2008-ban a legnézettebb magyar mozifilm lett.

Ingyen nézhető Ternovszky első önálló rajzfilmje az 1970-ben készült Modern edzésmódszerek is, amely a versenysportban eluralkodó szadisztikus edzéseket figurázza ki, és számos magyarországi és nemzetközi fesztiváldíjat is nyert.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét