Mindenkinek van rossz napja. Sőt rossz napjai is. De mivel tudunk ilyenkor segíteni magunkon? Nos, egy szakmai szervezet felmérése szerint minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz passzban érzi magát. 

Általános igazság, hogy mindenkinek lehet rossz napja, amikor úgy érzi semmi nem jön össze, és a fenébe kíván mindent és mindenkit. A pszichológusok döntő többsége ma már egyetért abban, hogy a néhanapján előbukkanó rossz hangulat az élet természetes velejárója, ahogy jön, úgy megy is, éppen ezért a legtöbbször elég csak időt adni maguknak, ellazulni, leengedni kicsit, hogy másnap, harmadnap már jobb színben lássuk a világot.

Hogy mit kezdünk magunkkal, amikor rossz passzban vagyunk, egyénenként nagyon változó: van aki valamilyen otthoni tevékenységet keres magának, más inkább kimozdulni szeret ilyenkor. Erre a kérdésre kereste a választ a Publishers Association nevű szakmai szervezet is, akik 2200 az Egyesült Királyságban élő felnőttet kérdeztek meg a témával kapcsolatban, és arra jutottak, hogy minden harmadik ember olvas, ha rossz kedve van – írja a The Guardian. Ezzel az olvasás a második legnépszerűbb rosszkedv-űző tevekénység lett, népszerűbb, mint a mozijárás vagy a közösségi médiaoldalak böngészése, egyedül a tévézés tudta megelőzni.

olvasás rossz napja van
Fotó: Pixabay

A felmérés során arról is kérdezték a résztvevőket, hogy mit kezdenek az elolvasott könyvekkel, és az jött ki, hogy a döntő többség megőrzi vagy újrahasznosítja azokat. Az eredmények rámutattak arra is, hogy a válaszadók 41 százaléka megtartja magának a könyveket, míg 34 százalékuk továbbadja azokat barátainak, családtagjainak. Kiderült továbbá az is, hogy a felmérésben részvevők egyharmada a használt könyveit odaadja valamilyen jótékonysági boltnak, 12 százalékuk online próbál túladni rajtuk, és mindösszesen 7 százalékuk mondta azt, hogy kidobja a könyveket a kukába.

Dan Conway, a Publishers Association vezérigazgatója szerint a felmérés amellett, hogy bizonyítja, hogy a könyvek komoly hatással vannak az emberek mentális egészsége és jólétére, arra is rámutat, hogy nem csak rövidtávon, de hosszútávon is felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét