89 éves korában meghalt Cormac McCarthy Pulitzer-díjas író, a Nem vénnek való vidék szerzője. 

Cormac McCarthy neve nem ismertelen azok számára, akik szeretik a western és a poszt-apokaliptikus regényeket. Számos nagysikerű regény fűződik a nevéhez, melyek között a leghíresebb a 2005-ben megjelent Nem vénnek való vidék és a 2006-ban kiadott Pulitzer-díjas Az út című alkotása. Mindkét említett regényéből film készült, előbbi alkotás négy Oscar-díjat nyert 2008-ban, köztük a legjobb filmnek járót.

McCarthy visszafogott, sűrű, szigorú prózában írt, stílusát gyakran hasonlítják Herman Melville-hez és William Faulknerhez. Komor, kegyetlen, gyakran apokaliptikus elemekkel tűzdelt írásait könnyű volt felismerni, szikár karaktereit többnyire hétköznapi cselekedetek egészen részletekbe menő momentumain keresztül mutatta be. Első műve 1965-ben jelent meg A gyümölcskertész címen, melynek cselekménye egy félárva fiú, egy szeszcsempész és egy öreg erdőlakó férfi körül bonyolódik.

Cormac McCarthy, korunk talán legnagyobb amerikai regényírója 89 éves korában elhunyt. Sokat élt, remek munkát alkotott, de még mindig gyászolom a halálát” – írta Stephen King a Twitteren.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=819658439527004&set=a.392295968929922&type=3&ref=embed_post

Vérontás nélkül nincs élet. Az az elképzelés, hogy egy fajt valamilyen módon jobbá tehetünk, hogy mindenki harmóniában élhessen, szerintem nagyon veszélyes gondolat. Azok, akik ezt a felfogást osztják, az elsők, akik feladják a lelküket, a szabadságukat. Az a vágy, hogy ez így legyen, rabszolgává tesz, és üressé teszi az életet”nyilatkozta McCarthy azon ritka alkalmak egyikén, amikor interjút adott egy lapnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét