George Orwell 1984 című klasszikusnak első kiadása végre visszakerült a könyvtárba, ahonnan kikölcsönözték – 65 évvel ezelőtt. 

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk George Orwell regényét, az egyik legtöbbet idézett és napjainkban egyre relevánsabbá váló disztópikus történetet, amely eredetileg 1949-ben jelent meg az Egyesült Királyságban. Az 1984 az elmúlt évtizedekben komoly karriert futott be, olyannyira, hogy általában még azok is tisztában vannak lényegi pontjaival, mondanivalójával, akik soha nem olvasták a művet. A szerző cseppet sem derülátó regénye olyan, napjainkban is közszájon forgó szavakat honosított meg, mint a gondolatrendőrség, a Nagy Testvér vagy a 101-es szoba.

A szóban forgó könyvet kölcsönözte ki az amerikai Multnomah Megyei Könyvtárból az a nyugdíjas férfi is, aki mintegy 65 év késéssel szolgáltatta vissza a könyvet az intézménynek – írja a CBS News. A férfi elmondása szerint már a diploma megszerzése után vissza akarta vinni a könyvet, de valahogy sosem jött össze a dolog.

Újraolvastam a könyvet, és rájöttem, hogy most minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy minél többen elolvassák. A történet jelentős része ugyanolyan aktuális ma, mint 65 évvel ezelőtt volt. ….Elnézést a késésért. 86 évesen szerettem volna végre megtisztítani a lelkiismeretem” – írta a férfi egy cetlire, amit a visszaszolgáltatott könyvbe csúsztatott.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=590658606589219&set=a.506951298293284&type=3&ref=embed_post

Orwell legendás regénye 2017-ben, Donald Trump amerikai elnök beiktatását követően lett újra sláger az Egyesült Államokban. A könyv azután ugrott az Amazon webáruház eladási listájának élére, hogy Trump tanácsadója, Kellyanne Conway a hazugságokat alternatív tényeknek nevezte.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét