Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma jóváhagyta a sejttenyésztett csirke árusítását, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy maguk is kipróbálhassák a sokak által vitatott élelmiszert. 

Az elmúlt években sorra jelennek meg az olyan cégek a piacon, amelyek növényi húsalternatívákkal kísérleteznek annak érdekében, hogy megoldást kínáljanak az emberiség számára az állattenyésztés visszaszorítására. A hústermékek problémája ugyanis „nem csak” állatjóléti szempontból jelentős, hanem a környezetre is jelentős terhet ró, elég csak a kérődző állatok metánkibocsátására gondolni, amely egy sokszorosan erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

A vegán húspótlók mellett az állati sejtekből növesztett hús lehet ez egyik megoldás a problémára, csakhogy a technológia több szempontból is erősen vitatott a tudományos közösségekben is, ráadásul egyelőre az előállítása is rendkívül költséges folyamat. A sejttenyésztett húst élő állat leölése nélkül, ám annak szöveteiből, bioreaktorokban állítják elő.

A világon elsőként a Just nevű amerikai startup kapta meg az engedélyt arra, hogy laborban termesztett húst kezdjen árúsítani Szingapúrban. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az Egyesült Államokban is nagy energiát ölnek abba, hogy engedélyezzék a „műhús” árusítását, és most az ország mezőgazdasági minisztériuma két cég számára is jóváhagyta a sejttenyésztett csirkehús értékesítését.

A szóban forgó két vállalat, a Good Meat és az Upside Foods, melyeknek termékeit az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága már hónapokkal korábban emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélt. A húsok bizonyos éttermekben lesznek majd kaphatók.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét