Nem könnyű könyveket ajánlani a vakációhoz, nyári szabadsághoz, hiszen ez az az időszak az évben, amikor mindenkinek más esik jól: van, aki a klasszikus nyári, habkönnyű történetekre esküszik, másnak egy izgalmas krimi vagy épp egy hideglelős sztori jön be a tóparton henyélve. Éppen ezért nyári könyvajánlókban egyaránt találsz magadnak szórakoztató, izgalmas, megindító vagy épp tényirodalmi olvasmányokat. Egy dolog azonban mindegyikre igaz: mindannyian friss megjelenések a hazai könyvpiacon.

Dezső András: Nagyfőnök

Azt hiszem, annyit előljáróban leszögezhetünk, hogy egy non-fiction kötetről van szó, vagyis hogy egészen pontosak legyünk egy oknyomozó munkáról, tehát elsősorban azoknak ajánljuk, akkor érdeklődnek a téma iránt. Az ex-Indexes, jelenleg HVG-s Dezső András 2019-ben jelentette meg első könyvét, a Maffiózók mackónadrágbant, amely a magyar alvilág 50 éves történetét mutatta be regényes formában. Ezt követte 2020-ban a Magyar kóla, amely a magyarországi kokainpiac és a drogban úszó elit világába nyújtott betekintést, majd 2021-ben befutott a Fedősztori, amiben a magyar titkosszolgálatok zárt, buktatókkal teli világáról mesélt az újságíró. Legújabb könyve, a Nagyfőnök a ’90-es évek olajmaffia-botrányainak egyik kulcsszereplőjét, Portik Tamást helyezi a középpontba, olyan kérdésekre keresve a választ, mint hogy „hogyan lett egy telefonfülkéket feltörő utcagyerek tíz évvel később az ország egyik leggazdagabb bűnözője.

könyvek nyaraláshoz

Elle Cosimano: Finlay Donovan bedobja magát 

Elle Cosimano legújabb könyvében a címszereplő az orosz maffia szolgálatába áll, de természetesen nem önszántából teszi mindezt. Miután a nevezett bűnszervezet adósa lett, Fiinlay Donovan muszájból elvállalja a feladatot, ami abból áll, hogy meg kell találnia egy bérgyilkost még a rendőrök előtt. Folytatásos történetről van szó: a sorozat első része, a Finlay Donovan ölni tudna még 2021 februárjában jelent a tengerentúlon, majd egy évvel később befutott a folytatás, a Finlay ​Donovan mindent visz. Janet Evanovich A szingli fejvadász-sorozata megvan? Hasonló stílusra számítsatok! 

könyvek nyaraláshoz

Szlavicsek Judit: Viharcsapda

Igen, ismét egy hazai szerző, mégpedig Szlavicsek Judit személyében, aki már két korábbi könyvvével is bizonyította, hogy mi magyarok is tudunk jó krimit írni. Ezúttal egy hattagú család kálváriáját követhetjük végig az Adriai-tengeren, akik egy vihar következtében kénytelenek kikötni egy lakatlan szigeten. Esztert azonban nem csak ez, hanem feltört Facebook-profilja is aggasztja, valaki a nevében obszcén bejegyzéseket posztol. De vajon mi köze ennek a szigeten zajló eseményekhez? Baljós történések sorozata veszi kezdetét, még az egyik utas is eltűnik a fedélzetről, Eszter pedig úgy dönt, nem ül tovább a babérjain, hanem kideríti, mi a fene történik körülöttük. A Viharcsapda Szlavicsek Judit harmadik krimije, de teljesen független az előző kötetektől, így nyugodtan belevághat az is, aki most először hall az íróról. Ha pedig tetszett, ajánljuk figyelmetekbe a Légy/ott-ot és a Hullámsírt is, amelyekben a keszthelyi rendőrség nyomozója, Kardos Júlia nyomoz.

J. M. Miro: Hétköznapi szörnyetegek

„A vad találékonyság, a dickensi különcség, a természetfeletti horror és a lebilincselő feszültség káprázatos keveréke. Vigyázzatok… ha egyszer beléptek a rémregények rémregényébe, sosem akartok majd távozni innen!” Ezekkel a szavakkal ajánlja Joe Hill, Stephen King fia J. M. Miro trilógiájának első kötetét, a Hétköznapi szörnyetegeket, amely a klasszikus horrorelemek mellett valóságos stíluskavalkád lesz az olvasók számára. A sztori nagyobbrészt a viktoriánus kori Angliában és Skóciában játszódik, középpontjában egy magányosan álló intézettel, ahol egy furcsa doktor természetfeletti képességekkel megáldott gyerekeknek nyújt otthont.

Katy Hays: A kolostor 

Valahogy mindig megtalálnak minket a gótikus regények, vagy mi találunk rájuk ösztönösen, bárhogy is van, A kolostor több olyan jellemzőt is magáénak tudhat, melyek miatt bőven megérdemli a gótikus jelzőt. Egy kerttel körülvett ódon múzeumban járunk, ide osztják be Ann Stilwellt, hogy egy csapat kutatóval karöltve a jóslás történetét tanulmányozzák. A lányt először a tudományos kíváncsiság hajtva, de hamar megszállottság lesz belőle, amikor felfedez egy 15. századi tarot kártyapaklit. Lehetséges, hogy ez a pakli a jövendőmondás kulcsa? Miközben a regényt az első lapjaitól az utolsóig belengi valami komor, baljós atmoszféra, a végén azzal szembesül a meglepedt olvasó, hogy az író bizony végig az orránál fogva vezette…

könyvek nyaraláshoz

Nicholas Binge: Felemelkedés 

Az utóbbi évek egyik legeredetibb sci-fije jöhet? A tudomány és a hit határait feszegető alkotás azzal veszi kezdetét, hogy 1991-ben  egy orvostudományban jeleskedő kutató, ​Harold Tunmor, aki később a világtól elvonulva rejtélyes, természetfeletti események nyomába eredt, szőrén-szálán eltűnik. Testvére mintegy három évtizeddel később talál rá egy elmegyógyintézetben, ám már nyoma sincs az egyikori ragyogó elmének, csak egy zavart, megtört öregember fogadja, aki nem sokkal az egymásra találásuk után önkezűleg véget vet az életének. De mi történt Harolddal? A férfi életéről egy köteg feladatlan levél mesél, ám a benne leírtakra sem Harold testvére, sem az emberiség nincs felkészülve. A cselekmény egy titkos expedíció körül bonyolódik, melynek célja a Csendes-óceán közepén található hatalmas hegy, amely hónapokkal ezelőtt még csak nem is létezett. Ahogy Harold és csapata egyre magasabbra kapaszkodik a hegyen, úgy válnak az események egyre megmagyarázhatatlanná. „Vajon az emberiség történetének legjelentősebb felfedezésébe botlottak bele, vagy egyenesen a saját pusztulásuk felé kapaszkodnak?”

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét