Nem kell hozzá baktérium vagy vírus, elég a tűző napon tölteni egy kis időt, hogy ártsunk magunknak. Az agyhártyagyulladás tönkrevághatja a nyarat!

Sokan csak legyintenek a figyelmeztetésre, hogy nagy hőségben ne menjenek a napra. Ők azok, akik azzal jönnek, hogy gyerekkorukban sem lett semmi bajuk vagy hogy az ősember sem viselt kalapot, hanem egész nap a mamutot hajkurászta.agyhártyagyulladás

Viszont az az igazság, hogy a tűző nap nyáron, a forróságban igenis komoly károkat okozhat. A magas hőmérséklet és a sugárzás hatására kialakulhat úgynevezett steril agyhártya gyulladás. Azaz olyan nyavalya, amihez nem szükséges baktérium vagy vírus. Ez az úgynevezett napszúrás, amelynek során a gyulladástól megduzzadt agyhártya nyomja az agy különböző területeit. Ennek következtében léphet fel szédülés, irgalmatlan fejfájás, vagy akár komoly láz, hányás, és rosszabb esetben a delikvens el is ájulhat. Ez utóbbi különösen veszélyes lehet, ha például vezet, hiszen így akár másokban is kárt tehet, ha már annyi esze nem volt, hogy befedje a fejét.

agyhartyagyulladas
a nap nem mindig jó barát

Az is előfordulhat könnyedén, hogy a napszúrás miatt kórházi kezelésre van szükség. Azaz ez a figyelmetlenség tönkre teheti akár a nyaralást is, ami különösen pazar akkor, ha egyébként valaki vagyonokat költött az utazásra és szállásra. A napszúrás és hőguta különösen veszélyes lehet a gyerekekre, ugyanis az ő koponyacsontjuk még vékonyabb, ezért az agyhártyát hamarabb eléri a meleg levegő, illetve a napsugárzás. Szóval simán lehet, hogy ami egy felnőttnek meg sem kottyan, az a gyerekét már hazavágja.
Szóval tessék szépen figyelni! A nap nem csak a vámpírok ellensége lehet!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét