Attól ugyan még messze vagyunk, hogy konyhai robotok készítsék el a családnak a vacsorát, esetleg a hűtőszekrény írja össze a bevásárlólistát, hogy a háziasszonynak már ne kelljen, de az elmúlt évtizedekben hatalmas változáson mentek keresztül a háztartások. A jövő otthona sokáig valamiféle sci-fi vágyálomnak tűnt csupán, mostanra pedig már ott tartunk, hogy több elem is megvalósult ebből a folyamatosan változó koncepcióból, melynek rendkívül fontos elemei a gyártók ténylegesen okos (és nem csak annak mondott) háztartási gépei. A fantáziálás évtizedek óta tart, a következő években pedig újabb ugrás várható az okos háztartási gépek evolúciójában. De vajon melyek azok az új(?) trendek, szemléletmódok, melyek meghatározzák majd a nem is olyan távoli jövő masináit? A Samsung termékeit alapul véve jártuk körül a témát. 

Környezetvédelem mindenekfelett

Bár elcsépeltnek tűnhet, de nem lehet elégszer hangsúlyozni az energiahatékonysági, fenntarthatósági szempontok fontosságát az otthonokban, beleértve a háztartási berendezéseket. Ezen a téren is egyre hangsúlyosabbá válik egy újfajta irányvonal, szemléletmód, amely elsősorban nem költségként, hanem beruházásként tekint azokra a háztartási eszközökre, melyek kevesebb energiát fogyasztanak a megszokottnál, esetleg más módon igyekeznek óvni a környezetet. Jó példa erre a Samsung és a Patagonia által fejlesztett szűrő, amely a mikroműanyagokkal igyekszik felvenni a harcot, nem is sikertelenül: a vállalat számításai szerint, heti négyszer két kilogramm szennyes mosása esetén a szűrő segítségével évente és személyenként akár 132 grammal csökkenthető a mikroműanyag-kibocsátás – ez körülbelül nyolc 500 ml-es műanyag palacknak felel meg.

jövő háztartási gépei
A gyártó szerint a szűrő a mosás során képes a rendszerbe kerülő mikroszálak akár 98%-át is kiszűrni. (Fotó: Samsung)

Már megint az a fránya mesterséges intelligencia 

Lassan nem túlzás azt állítani, hogy a csapból is a mesterséges intelligencia (MI) folyik. Jelen van a gazdaság- és orvostudományban, a katonaságban, a tervezésben, a számítógépes programokban és videójátékokban, de az online szövegírásban is (lásd az OpenAI világsztárrá avanzsált írásgenerátorát). A gépi intelligencia emellett az otthonunkat is belakja, gondoljunk csak a mobiltelefonról indítható mosógépekre, vagy épp a sütő előmelegítésére Alexa segítségével. Hogy egy egészen konkrét példát is említsünk, a Samsung idén bevezetett MI-alapú porszívója, a Bespoke Jet MI nem csak a tisztított felületet ismeri fel a kefék terhelése és a légnyomás mérésének segítségével, hanem a különböző padló típusok közt is különbséget képes tenni, hogy optimalizálja a beállításokat a maximális teljesítmény, optimális használati idő, valamint az akadálymentes használat érdekében. Jól hangzik, nem igaz? A kényelmi szempontok mellett ugyanakkor arról se feledkezzünk meg, hogy az MI az energiahatékonyság szempontjából is hasznos lehet: a Samsung mosógépek szenzora például detektálja a ruhák súlyát és puhaságát, valamint folyamatosan monitorozza a szennyezettség mértékét, majd ezen információk alapján optimalizálja a víz- és mosószerfelhasználást, majd az áztatás, az öblítés és a centrifugálás időtartamát. 

A Bespoke Jet MI képes felismerni és meghatározni a takarítandó felület típusát. (Fotó: Samsung)

 A személyre szabhatóság új dimenziója 

Ki ne örülne olyan háztartási gépeknek, amelyek tökéletesen képesek kiszolgálni az egyéni igényeket? A Samsung a már említett Bespoke termékcsalád első darabjaként egy hűtőszekrényt hozott el Magyarországra, amelyről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy csúcsra járatja a személyre szabhatóságat. A Bespoke hűtők egyik érdekessége ugyanis az, hogy cserélhető előlappal rendelkeznek, így szó szerint a kedvük szerint öltöztethetjük fel a hűtőgépünket. Ráadásul nincs szükség speciális szerszámokra vagy szaktudásra, csupán a megfelelő színt kell kiválasztani, és máris új külsőt kölcsönözhetünk a belső térnek. A gyártó inkább pasztell árnyalatokban gondolkodott (bézs, világoskék, barack és levendula), de kapható fekete, fehér, valamint inox színekben is, így tényleg mindenki megtalálhatja a stílusához leginkább illő darabot – sőt, ha azt megunta, akár egy új színt is kipróbálhat.

samsung bespoke
Kedvünk szerint variálhatjuk a Bespoke hűtől előlapját. (Fotó: Samsung)

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét