Ez az öt legjobb Guns N’ Roses szám – szerintem!

A Guns N’ Roses egy olyan ikonikus rockbanda, amely a 80-as és 90-es években hódította meg a világot és azóta is megkerülhetetlen helye van minden komolyabb rocklistán. Mivel a banda egy ideje újra turnézni kezdett – ennek elemzésébe most nem fogok belemenni – úgy gondoltam, ideje összeállítani a saját listámat, ami a GnR általam legjobbnak tartott dalait foglalja magába.

Biztos vagyok benne, hogy ez egy megosztó lista lesz ez, mert tutira kimarad belőle egy csomó ember kedvenc dala, de az az igazság, hogy a Guns legjobb számaiból lazán lehetne egy Top 50-es listát is készíteni. Meg hát ez az én cikkem, aki más számokat szeret, az írjon egy saját cikket (el is küldheti, ha jó, akár ki is tesszük).

Szóval Guns N’ Roses legjobb 5 száma szerintem:

  1. „Sweet Child o’ Mine”: Ez a dal talán a legikonikusabb Guns N’ Roses szám, és minden idők egyik legnagyobb rockhimnusza. Nem is mertem lehagyni a listáról, ennyi jólneveltség azért szorult belém – meg hát én is szeretem. A gitár intro egyértelműen és könnyedén felismerhető, és az egész szám lendületes és magával ragadó. A lendületes refrén és a gitárszólók pedig garantáltan elvarázsolják a hallgatót. Erre a számra rengeteget csapattuk anno a Saigonban és erre még a rock-tánctérre kevésbé merészkedő csajok is belelendültek.

  1. „November Rain”: Ez a szám a Guns N’ Roses egyik leghosszabb és legambiciózusabb dalának számít. A fájdalmasan szép zongoraintro és Axl Rose érzelmekkel teli éneke együtt emelik a számot a magasba. A hosszú gitárszólók és a dús hangszerelés pedig a dal végéig fenntartják a hallgatók figyelmét. És itt el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol elkezdek eltérni a fősodortól, mert ez az a szám, ahol feltűnt nekem, milyen csodás az, amikor Slash kap egy kis saját „műsoridőt”, kisétál a templom elé, balettos terpeszbe vágja magát és elnyom egy miniszólót. Emlékszem, fiatal voltam, amikor az MTV-n megláttam a klippet, de azóta nekem Slash volt a frontembere a zenekarnak, szóval azokra a számokra kezdem figyelni, ahol több hangsúlyt kap.

  1. „Civil War”: Ez egy elgondolkodtató szövegű, csodás zenei aláfestésű dal, amire ugyan a klubbokban nehezebb volt csapatni a hullámzó ritmus miatt, meg a hossza miatt sem nagyon fért bele, hiszen ennyi idő alatt elfüstölhetett két gyorsabb RATM szám is. Viszont, ha az ember mondjuk egy nosztalgikusabb hangulatban felcsapja otthon a fejhallgatót és meghallgatja ezt a számot, garantáltan meg fogja szeretni. A végén pedig amikor Slash picit játszódni kezd a gitárján, az maga a menyország.

  1. „Get In The Ring”: A zenekar legviccesebb dala, ami ketrecharcra hívta a kortárs amerikai zenei újságírás nagy részét. Ez a szám az, ahol ugyan a zenei aláfestés is jó, de nem azért szeretjük. Halhatatlanná tette például Bob Guccione Jr.-t aki Spin magazin egyik írója volt. Hogy mit és hogyan tenne a szájába Axl, az egyértelműen kiderül a dal végén, érdemes meghallgatni, ha másért nem, ezért is.

  1. „Estranged”: A végére hagytam a kedvencemet. Az Estranged szerintem toronymagasan a legjobb Guns szám, úgy a szövegében, mint a zeneileg (szóltam az elején, hogy ez egy szubjektív lista lesz, nem?). Slash fel-felsíró riffjeit sosem fogom megunni. Ehhez hozzájön még a nosztalgiafaktor, mert ilyenkor mindig eszembe jut, hogy anno a Noiret nevű billiárdszalonban, ha meguntuk a wurlitzerből áradó rapzenét, vagy Republicot, akkor odamentem 3 db százassal és betoltam ezt a számot, a Civil Wart és a Coma-t és ezzel közel fél órára meg is volt a zene, mert mindhárom szám közelíti (a Coma el is hagyja) a 10 perces hosszt. Öröm volt nézni, ahogy ilyenkor a csípő alá csúszott gatyás fazonok izzadva pislogtak a hangfalak felé, hogy mikor lesz már vége ennek a zenének.

Ezek a dalok talán nem mind voltak olyan jelentős hatással a Guns N’ Roses karrierjére,mint mondjuk a „Welcome to the Jungle”, de azért még ezek is népszerűek és elismertek. Az egyedi hangzás, az ikonikus gitárriffek és Axl Rose karakteres éneke mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Guns N’ Roses a rockzene történetének egyik legnagyobb zenekarává váljon. Szerintem.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét