7.9 C
New York
péntek, december 1, 2023

Buy now

Kezdőlap Kult Könyv Te sem jutsz el a tengerre? 4 könyv, amivel legalább képzeletben ott...
könyvek nyaralás
Fotó: Adobe Stock

Te sem jutsz el a tengerre? 4 könyv, amivel legalább képzeletben ott lehetsz

A nyaralás elképzelhetetlen jó könyvek nélkül. Most viszont úgy hozta az élet, hogy idén nyáron kimarad a tengerparti hangulat, és minden bizonnyal vagyunk még így ezzel páran. Szokták mondani, hogy ha ténylegesen nem is tudunk, legalább képzeletben utazzunk el. Na de hova repüljünk virtuálisan? Előrebocsátjuk, hogy nem tipikus strandkönyveket gyűjtöttünk össze – habár biztos, ami biztos egy olyat is feltettünk a listánkra. 

Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok

Agatha Christie méltán érdemelte ki „a krimi koronázatlan királynője” címet, csak élete során művei mintegy 300 millió példányban keltek el, 1976-ban bekövetkezett halálakor pedig ő volt a történelem legkelendőbb regényírója. Nyaraló gyilkosok című regénye eredetileg 1941-ben jelent meg, és a Csempész-sziget nevű gyönyörű üdülőhelyen játszódik, a híres-neves Hercule Poirot belga detektívvel a főszerepben. A nyomozó megérdemelt pihenését tölti az exkluzív tengerparti nyaralóhelyen, de sajnos már az első napok is izgatottsággal telnek, ugyanis mindenki arról pusmog, hogy a szépséges színésznő, Arlena Stuart egy szintén házas férfira vetett szemet. Ez már önmagában is szaftos téma a nyaralók körében, hamarosan azonban a pokol is elszabadul, amikor egy  szép, verőfényes napon a csábos teremtést holtan találják a tengerparton. De hisz fura is lenne egy olyan Poirot-nyaralás, ahol nem történik valami váratlan, nem igaz?

könyvek nyaralás

Christina Lauren: Nem mézes hetek 

Mi az? Nyári regény, ami azonnal New York Times bestseller lett, ráadásul a BookTokon is tartolt. Hát persze, hogy Christina Lauren Nem mézes hetek című regénye, amiben két egymást ki nem álló karakter kénytelen elutazni a festői szépségű Hawaii-ra egy luxusnászútra. Olive-nak és Ethan-nek tíz felhőtlen napot kellene eltölteniük, és talán egy ilyen regénynél nem túl nagy spoiler, ha eláruljuk, hogy a két főszereplő végül egymásba gabalyodik. Alapvetően tehát egy kiszámítható enemies-to-lovers sztoriról van szó, vagyis nem fogjuk lerágni a körmünket izgalmunkban, de kérdem én, miért baj ez? Lauren regénye talán épp amiatt lett ennyire népszerű, mert olyan kiszámítható, de ez a fajta kiszámíthatóság kényelmes és jóleső, különösen ebben a borzalmasan bizonytalan világban. Ja és a Harry Potterre való utalások miatt tőlünk külön jár a plusz pont a szerzőnek.

könyvek nyaralás

Ernest Hemingway: Öreg halász és a tenger 

…az ember nem arra született, hogy legyőzzék… Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni. Nem kifejezetten nyaralós regény (na jó, semennyire sem az), de a tengernek nagy szerep jut Hemingway 1952-ben kiadott kisregényében, amely egy egyszerű kubai halász heroikus küzdelmét mutatja be a tengerrel. Santiago immár nyolcvannégy napja, hogy nem fogott semmit, mikor a horgára akad egy nagy hal, amely jó két napon keresztül vonszolja őt a csónakkal együtt. A harmadik napon Santiagónak végül sikerül elejtenie a zsákmányt, majd a part felé veszi az irányt a hazafelé fújó passzát szél segítségével. Csakhogy jönnek a cápák, apró darabokra tépkedik a halász zsákmányát, amelyből a partra kiérve már csak egy csontváz marad. Santiago testileg meggyötörve tér vissza a partra, de belül mégis boldog, mert tudja: a vereség ellenére is győzedelmeskedett. Hemingway 1954-ben Nobel-díjat kapott a kisregényért.

könyvek tenger

Szlavicsek Judit: Viharcsapda

Egy hattagú család kálváriáját követhetjük végig az Adriai-tengeren, akik egy vihar következtében kénytelenek kikötni egy lakatlan szigeten. Esztert azonban nem csak ez, hanem feltört Facebook-profilja is aggasztja, valaki a nevében obszcén bejegyzéseket posztol. De vajon mi köze ennek a szigeten zajló eseményekhez? Baljós történések sorozata veszi kezdetét, majd végképp elszabadul a pokol, amikor az egyik utas eltűnik a fedélzetről. Eszter kezébe veszi a dolgokat, és úgy dönt, kideríti, hogy mi a fene történik körülöttük. A Viharcsapda Szlavicsek Judit harmadik krimije, de teljesen független az előző történetektől, így nyugodtan belevághat az is, aki most hall először az íróról. Ha pedig tetszett, ajánljuk figyelmetekbe a Légy/ott-ot és a Hullámsírt is, amelyekben a keszthelyi rendőrség munkatársa, Kardos Júlia nyomoz a magyar tengeren.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét