320 év, 12 elnök, 10 császár, 2 köztársaság, 1 újság” – olvasható a Wiener Zeitung osztrák napilap utolsó nyomtatott kiadásának címlapján, amely mostantól online közöl majd tartalmakat.

A lap első száma még 1703. augusztus 8-án jelent meg Wiennerisches Diarium címmel, és „minden szónoki vagy költői glosszázás nélkül” igyekezett tényszerű beszámolókat adni a világ történéseiről – írja az AP News. A megszűntetésére azután került sor, hogy egy áprilisban hozott jogszabály értelmében a vállalatok és a kormány már nem kötelesek fizetni a nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetésekért.

A hazai és külföldi hírekkel, kultúrával és üzleti élettel foglalkozó szerkesztőség a bevételcsökkenés eredményeképp 63 állást szüntetett meg, így a szerkesztőség létszáma csaknem kétharmadára, mintegy 20 főre csökkent.

Egyik 1768-os lapszámukban egy 12 éves különösen tehetséges osztrák fiú kapta a főszerepet. Úgy hívták Wolfgang Amadeus Mozart.

A pénteken megjelent utolsó lapszámában a Wiener Zeitung a kormányt bírálta a lap megszűnése kapcsán, hozzátéve, hogy „viharos idők járnak a minőségi újságírásra„.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét