Öt tipp, hogy könnyebben éld túl a forró nyarat

jó légtisztító forró nyár dyson
Fotó: Dyson

Most épp jött egy pici enyhülés, de nem tart soká és jön vissza a kánikula. A Dyson szakértőinek öt különleges tanácsa következik arról, hogyan tudjuk a forró nyarakon is megőrizni nemcsak egészségünket, de az életminőségünket is.

Növekvő kockázatok

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges hőmérséklet komoly hatással van a közérzetünkre, napi működésünkre, és súlyos egészségügyi kockázatok hordozója. A kitett csoportok mérete folyamatosan növekszik: a WHO adatai szerint az utóbbi húsz évben a hatvanöt évnél idősebbek hőség okozta halálozása világszerte megduplázódott. A hőmérséklet stressz-hatása súlyosbíthatja az alapbetegségeket, szív-és érrendszeri betegségeket, pszichés stresszt, valamint növeli a légszennyezés okozta betegségek kockázatát is. Ráadásul ezek a kockázatok az urbanizáció és az elöregedés miatt a következő években mind nőni fognak.

Számos információs kampány tájékoztat a hőség okozta kockázatokról és a helyes közegészségügyi gyakorlatokról.

Tudjuk, hogy a legmelegebb napszakban ne legyünk a napon, hogy milyen fontos az állandó hidratálás, és hogy ennek megfelelően kerüljük a koffeint, az alkoholt és a megerőltető testmozgást a meleg órákban.
 

Hordjunk természetes anyagokból készült ruhát

Minél kevesebb műanyag, annál jobb. Azon túl, hogy fenntarthatóbb az előállításuk, a természetes anyagok, például a len vagy pamut jobb légáteresztő tulajdonságokkal bírnak, mint a poliészterek. A természetes szálak magukba szívják az izzadságból származó nedvességet, és segítenek hűteni a testet. A poliészterek viszont vízállók, nem vezetik el az izzadságot, és jobban megtartják a hőt. Aki már próbálta, tudja, hogy egy természetes pamutlepedő és a műszálas ágynemű közötti különbség mennyit számít egy meleg éjszakán.

A jéghideg nem feltétlenül jó

Ösztönösen jó ötletnek tűnhet a hidegzuhany, de nem javasoljuk: ha a szervezet extrém hidegnek van kitéve, a bőrbe áramló vér szabályozásával próbálja növelni a hőmérsékletét. Vagyis, bár a jégfürdő egy pillanatra lehűt, a testhő nem változik. Azonban egy langyos zuhany után a szervezet megpróbál lehűlni, és felgyorsítja a bőr véráramlását, elősegítve a hőveszteséget. Egy kutatás szerint a testhőnél valamivel hidegebb, 33 fokos víz a tökéletes választás a kánikula túlélésére. Ugyanígy javasolt száraz és meleg időben a meleg italok fogyasztása: nem véletlenül fogyasztanak annyi meleg teát a sivatagos tájon élő népek.

Bár itt annyit hozzátennénk mi magunk a tudományos részhez, hogy a test természetesen párologtatással hűti magát a leghatékonyabban, szóval ha meleg itallal próbálunk kűzdeni a hőség ellen, számítsunk arra, hogy sokkal jobban fogunk izzadni tőle.

Próbáljunk meg ragaszkodni az alváshoz

Az egyik legrosszabb dolog a hőségben az, hogy nem hagy aludni, a kialvatlanság pedig ördögi körként még nehezebbé teszi a nappali hőség elviselését. Nemzetközi egészségügyi ajánlások szerint fontos, hogy ragaszkodjunk a szokásos lefekvési rutinunkhoz, akkor is, ha a hőség miatt jó ötletnek tűnik később ágyba bújni. Érdemes továbbá a paplan helyett vékony lepedővel takarózni, tovább szabályozva a testhőmérsékletet.

Forró nyár alvás Dyson

A kialvatlanságot fokozhatják a további környezeti stresszorok, így például a zajos eszközök is. Sokszor kerülünk csöbörből vödörbe: a hőség ellen bevetett légkondicionáló eszköz hangjától nem tudunk aludni. Annak, aki különösen zajérzékeny, érdemes csöndesebb, fejlettebb technológiákat használó eszközre beruházni. 

Kapcsoljuk ki az elektronikus eszközöket

Az elektronikus eszközök rengeteg felesleges hőt termelnek, érdemes tehát rászoktatnunk magunkat arra, hogy mindent kikapcsolunk és kihúzunk a konnektorból, amit nem használunk. A laptopok, számítógépek, töltőegységek és hosszabbítók mind növelhetik a szoba hőmérsékletét. Kevesen tudják, de a hagyományos izzók energiájuk akár 90%-át is hőtermelésre fordítják, és csak 10%-át alakítják át fénnyé. Érdemes tehát itt is a modernebb, fenntarthatóbb megoldásokat választani.

Ennél azért eggyel kisebb is jó lesz.

A serpenyőben vagy sütőben való beltéri főzés a hőmérséklet növelése mellett a levegő minőségét is rontja, ugyanis az égéstermékek a káros porrészecskék alkotóelemei. A Dyson szakértői a levegő minőségének javítására a szabadtéri grillezést, vagy a sütés nélküli, könnyebb ételek fogyasztását ajánlják a legmelegebb napokra.

+1: Hívjuk segítségül a legmodernebb technológiát

Sokan használnak légkondicionáló berendezéseket otthonuk levegőjének hűtésére. Azonban legalább annyian ódzkodnak tőle, mint amennyien szeretik. Vannak olyan élethelyzetek és helyiségek, ahol nem feltétlenül a légkondicionáló használata lesz a legjobb megoldás. Munkahelyen, vagy kisgyermekes otthonokban is jó, ha gondoskodunk egy alternatív, vagy akár kiegészítő megoldásban. A legmodernebb légtisztító berendezések rendelkeznek hűsítő funkcióval, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy kellemes, hűvös és persze tiszta és friss levegőt varázsoljon otthonunkba. Ezek az eszközök dupla HEPA filterrel vannak ellátva így amellett, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítanak, folyamatosan szűrik a levegőt a káros és nemkívánatos anyagokat magukban tartva.

Dyson HP-09 teszt|Dyson HP07|Dyson HP07|Dyson HP07|Dyson HP07|Dyson HP07|Dyson HP07|Dyson HP-09 teszt|Dyson HP-09 teszt||Dyson HP-09 teszt
Elegáns külső

Érdemes olyan multifunkciós eszközt választanunk, amelyek egyszerre szolgálják a hőmérsékletszabályzást, a légtisztást, a fenntarthatóságot és a felhasználói kényelmet. Az újgenerációs légtisztítók folyamatosan monitorozzák a levegőminőséget, automatikusan állítják a légáramlás sebességét, és algoritmusokkal szabályozzák a szoba hőmérsékletét.

Ha felületes alvók vagyunk, figyeljünk arra, hogy az eszköz működésével ne zavarjon minket az alvásban. Ezért válasszunk olyan berendezést, amely képes az egyenletes tisztítási teljesítmény mellett csöndesebb üzemmódba kapcsolni éjszakára, valamint beállítható elalvásidőzítővel, és éjszakai, halványított kijelzővel rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét