A kertben szorgoskodó walesi férfit szokatlan látvány fogadta: egy rózsaszín szöcske jelent meg az udvarában. 

A 65 éves Gary Phillips éppen a daliáit metszette a walesi Llandegfanben, amikor egy rózsaszín szöcske került a látómezejébe. „Soha nem hallottam róluk” – mondta Phillips, aki a színes szöcskét megpillantva azonnal elrohant a fényképezőgépéért, hogy megörökítse a szokatlan kinézetű rovart. A férfi egyébként szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis egyes szakértők véleménye szerint mindössze 1 százalék az esély arra, hogy az életünk során megpillantsunk egy ilyen egyedet.

A BBC beszámolója szerint a szöcske egy nagyon ritka mutáció következtében lett rózsaszín. Habár az emberi szem számára mókás látványt nyújthatnak, a szöcske szempontjából ez nem egy szerencsés helyzet, ugyanis feltűnő színük miatt idő előtt felkerülhetnek a madarak étlapjára.

Paul Hetherington, a Buglife természetvédelmi jótékonysági szervezet munkatársa szerint a rózsaszín szöcske színét egy recesszív gén okozza, ami a későbbi generációkra is átörökíthető. A szakemberek eritrizmusnak nevezik ezt a jelenséget, amely túl sok vörös és túl kevés fekete pigmentet eredményez egy egyedben.

rózsaszín szöcske
A szöcskék jellemzően zöld színűek, hogy elrejtőzhessenek a levelek között. (Fotó: Gary Phillips)

Hetherington szerint azonban közel sem olyan ritkák a rózsaszín szöcskék, mint azt sokan gondolnák. A természetvédő meg van győződve arról, hogy ha valaki aktívan a keresésükre indulna, akkor jó eséllyel bármelyik réten találhatna ilyen egyedet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét