A Dendrocnide moroides, közismertebb nevén a Gympie gimpie egyetlen érintése heteken vagy akár hónapokon keresztül tartó szenvedést okozhat áldozatának. 

Az angliai Northumberlandben található Alnwick Garden nevű csodaszép botanikus kertben helyezték el a világ egyik legmérgezőbb növényét, a Gympie gimpie-t. Egészen pontosan a kert egy sötétebb, misztikusabb részében kapott helyet, amelyre egy fekete, halálfejes kapu figyelmezteti a látogatókat, hogy itt akár egyetlen érintés is halálhoz vezethet. A magyarul szúróbokor néven is ismert  növény üvegvitrin mögé került, és saját gondozót is kapott, mivel egyetlen apró érintése is intenzív osztályra juttathatja az embert.

A Gympie gimpie Ausztrália esőerdőiben és Indonéziában őshonos, hírnevét pedig annak köszönheti, hogy az érintése őrjítően fájdalmas – egyes városi legendák szerint annyira elviselhetetlen kínokat képes okozni, hogy öngyilkossági gondolatokat is ébreszthet az emberben. A veszélyes növény a csalánhoz hasonló szőrszerű struktúráival juttatja a mérget áldozataiba, olyan fájdalmat idézve elő ezzel, mintha „egyszerre ért volna áramütés és gyújtottak volna fel.” 2020-ban ausztrál tudósok megdöbbenten tapasztalták, hogy a növény által termelt méreganyagok leginkább a skorpiók és pókok által termelt mérgekhez hasonlítanak.

Gympie gimpie
A misztikus Poison Garden (Fotó: BBC)

Az Alnwick Garden még 1750-ben jött létre, de mai formáját Jane Percy, Northumberland hercegnőjének köszönheti, akinek kezdeményezésre a kertet 1997-ben felújították. A Poison Garden a varázslatos botanikus kert egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, amely mintegy 100, rendkívül mérgező, bódító és kábító hatású növénynek ad otthont. A látogatók a belépés előtt biztonsági eligazításon vesznek részt, ugyanis olyanra is volt már példa, hogy elájultak a mérgező füst belélegzésétől, miközben a kertben sétáltak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét