A kutatók három éven keresztül vizsgáltak egy rézuszmajom-kolóniát, és arra a megállapításra jutottak, hogy a hím egyedek nagy gyakorisággal folytatnak testi viszonyt más hím egyedekkel. 

A Nature Ecology & Evolution tudományos lapban megjelent tanulmány elsősorban arra a kérdésre kereste a választ, hogy van-e bármiféle hátránya az egynemű rézuszmajmok közötti testi szerelemnek. Habár a homoszexualitást/ biszexualitást sokáig az emberi faj sajátjának gondolták, később bebizonyosodott, hogy a fajfennmaradás szempontjából kérdéses viselkedésforma valójában nagyon is jelen van az állatvilágban.

A kutatók 236 hím majmot vizsgáltak a Puerto Ricó-i Cayo Santiago szigetén élő 1700 rézuszmajom közül, és azt találták, hogy a hím egyedek 72 százaléka, míg a nőstény egyedek 46 százaléka folytat biszexuális tevékenységet – írja az IFL Science. Habár okkal gondolhatnánk, hogy mindez a szaporodás kárára ment, a tudósoknak épp ennek ellenkezőjét sikerült bebizonyítaniuk: a biszexuális hímek több utódot nemzettek, mint „heteró” társaik.

Továbbá azt is sikerült kideríteniük a kutatóknak, hogy az egyenlőtlen nemi arányú csoportokban nem volt gyakoribb jelenség a biszexualitás a majmok körében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét