Egy friss kutatás szerint a következő három évtizedben világszerte megkétszereződik a cukorbetegek száma, 2050-re eléri az 1,3 milliárdot.

Népbetegség a diabétesz, évről évre nő a cukorbetegek száma. A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavarát jelenti, amelynek két fő típusa van: a 2-es típusú cukorbetegség döntően a nem megfelelő életmódra vezethető vissza, míg az 1-es típusú, korábban gyermekkorinak is nevezett diabétesz egy autoimmun betegség, aminek hatására teljesen megszűnik vagy legalábbis egészen minimálisra csökken a cukorbontáshoz szükséges inzulin nevű hormon termelődése a hasnyálmirigyben.

A kutatók megállapították, hogy 2021-ben világszerte mintegy 529 millió ember szenvedett cukorbetegségben, és a szakértők előrejelzése alapján a helyzet sajnos egyre rosszabb lesz: a 2021-ben megállapított 6 százalékról 2050-re közel 10 százalékra növekszik majd a betegség előfordulása a világ népességének körében. Kiderült továbbá, hogy 2021-ben a cukorbetegek 96 százaléka 2-es típusú volt, ami a szakértők szerint nagyon nagy részt az elhízás növekedésének tudható be. 

A kutatók megjegyzik: a cukorbetegség ilyen arányú növekedése a népesség körében hatalmas közegészségügyi kihívást hordoz magában.

A nem megfelelően kezelt cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek, például szemideg gyulladás, vakság, vesekárosodás, szív és érrendszeri megbetegedések, valamint súlyos anyagcserezavarral járó diabeteszes kóma is kialakulhat, ami sürgős ellátást igényel, mivel életveszélyes állapot.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét