öregedés visszafordítani
Fotó: Getty Images

Egyre több kutató tanulmányozza, milyen módon lehetne visszafordítani az öregedés több mutatóját. 

Bár már számtalan betegséget tudunk gyógyítani, azzal minden bizonnyal senkinek sem mondunk újat, hogy minden élő szervezet egy öregedési folyamaton megy keresztül, amely halállal végződik. Ettől függetlenül bőven akadnak olyanok, akik nem fogadják el, hogy az öregedés az élet természetes velejárója, és különféle módszerekkel próbálkoznak visszafordítani az idő kerekét.

A Harvard Medical School és a Massachusetts Institute of Technology kutatói most azzal a megdöbbentő hírrel álltak elő, hogy új eredményeket sikerült elérniük a témában, amelyekről még ebben a hónapban beszámolnak az Aging folyóirat hasábjain. A lap sajtóközleménye szerint a tudósoknak hat különböző vegyületet, úgynevezett koktélt sikerült létrehozniuk, amelyek visszafordíthatják a sejtek öregedését, magyarán megfiatalíthatják azokat anélkül, hogy veszélyes, szabályozatlan sejtnövekedést okoznának.

Mielőtt azonban örömtáncot járnál a hír hallatán, sajnos le kell hűtenünk a kedélyeket, ugyanis a kutatás nagy része eddig csak a laboratóriumi szövetekre összpontosított, és bár az egereken és majmokon végzett kísérletek biztató eredményeket hoztak, a csapat még nem tesztelte a kezeléseket embereken – erre a tervek szerint majd csak jövőre kerülhet sor.

Az öregedés visszafordításáról egyébként sokan sokféleképpen vélekednek, Raymond Kurzweil futurológus például úgy véli, hogy 2030-ra képesek leszünk jelentősen kitolni az emberi élet időtartamát, méghozzá a nanotechnológia segítségével. A tudós szerint belátható időn belül nanoméretű robotok száguldoznak majd az ereinkben és a szervezetünkben, melyek sejtszinten gyógyítják a betegségeket és az öregedést is képesek lesznek visszafordítani.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét