Nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a hírekben a rettegett hackerekről, akik agyafúrt módon veszélyes kárvetőket telepítenek az eszközökre, hogy elszipkázhassák a gyanútlan felhasználók értékes adatait. Habár az esetek többségében egy kis figyelmességgel csökkenthető a támadások kockázata, léteznek bizonyos speciális rendszerek, amelyek pajzsként szolgálhatnak az online támadások ellen. Ilyen a Samsung Knox nevű biztonsági platform is, amely támogatja a felhasználók privát dokumentumainak és személyes információinak védelmét. De mit tehetünk mi és mit a Knox azért, hogy véletlenül se legyen a nyaralásból rémálom?

A cybercrime, azaz a kiberbűnözés egyre súlyosabb problémát jelent napjainkban, a bűnüldöző szerveknek pedig rendkívül nehéz lépést tartania a hackerekkel, akik évente dollárbilliókban mérhető károkat okoznak világszerte. A hackerek egyik legnépszerűbb módszere az adathalászat, amely során döntően hétköznapi módszerekkel igyekeznek rávenni az illetőt, hogy osszák meg velük személyes adataikat vagy töltsenek le olyan rosszindulatú szoftvereket, amelyek később elvégzik helyettük a munkát. Gyakorta előfordul például, hogy valamilyen legitim szervezetnek adják ki magukat a csalók (például banknak, kormányhivatalnak, közműnek), de az elmúlt években az a módszer is elterjedtté vált, hogy kártékony sms-t küldenek szét közismert futárszolgálatok nevében. Tulajdonképpen felsorolni is hosszú lenne, hány rafinált módszer van a tarsolyukban, épp ezért lehet rendkívül hasznos számunkra, hogy a személyes adatainkra külső erők segítségével is vigyázzunk – amellett persze, hogy mi magunk is éberek maradunk.

De mégis mi az a Samsung Knox? 

A Knox egy átfogó biztonsági platform, amit még 2013-ban mutatott be a Samsung. A rendszer a személyes eszközök, a vállalati üzleti megoldások és a szolgáltatások védelmére lett létrehozva, vagyis egészen pontosan arra, hogy valós időben ellenőrizze a készülék egyes elemeit, és ha szükséges elhárítsa a külső fenyegetéseket.  A Knox tehát egy olyan digitális környezetet teremt a Samsung okoseszközök számára, hogy a felhasználók biztonságosan használhassák a dél-koreai vállalat termékeit és szolgáltatásait.

samsung knox
Fotó: Samsung

Oké, oké, de miért olyan fontos az adatbiztonság?

  • a személyes adatok birtokában az idegenek is képet alkothatnak az emberről anélkül, hogy személyesen ismernék,
  • a személyes adatokkal könnyen visszaélhetnek a bántalmazók és a zsarolók,
  • az adatlopás nagyon könnyen anyagi és erkölcsi károkat okozhat,
  • már kevés kicsalt adattal is súlyos visszaélések követhetők el.

Nyáron is „dolgoznak” a kiberbűnözők? 

Igen! A kiberbűnözés egy olajozottan működő gépezet, és naivság lenne azt gondolni, hogy a csalók szintén szünetet tartanak. Amíg mi jóhiszeműen a vakációnkat töltjük valahol, és legszívesebben azonnal világgá kürtölnénk az élményeinket, addig a kiberbűnözők egyre változatosabb és egyre nehezebben felismerhető módszereket találnak ki, hogy kicsalják a pénzünket, és valljuk be őszintén, gyakorta sikerrel.

A nyaralás persze a kikapcsolódásról és az élményekről kell, hogy szóljon, vagyis nem kell szétaggódni sem magunkat, ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. Nézzük, mit ajánlanak a Samsung szakértői azzal kapcsolatban, hogyan vigyázzunk az okoseszközeinkre.

  • Óvatosan a nyílt Wi-Fi-vel! Kevesen tudják, de a nyilvános Wi-Fi (pl. reptéri, éttermi, aminek nincs vagy sokak által ismert a jelszava) használata során bár nem hivatalos módon, de bárki számára könnyen elérhetővé válnak azok az alkalmazások, amelyeket a nyílt hálózaton keresztül használunk, sőt elmentett jelszavainkat, adatainkat is látni lehet. Talán mondanunk sem kell, hogy banki szolgáltatások esetében mindez milyen veszélyeket hordozhat magában.
  • Nyaralás alatt is figyeljünk az e-mailjeinkre! Nem ritka, hogy a szálláshely e-mailben tájékoztat minket arról, hogy milyen programok, látványosságok érhetők el a környéken, ahol a pihenésünket fogjuk tölteni. Érdemes észben tartani, hogy a szállásadók általában a foglaláskor vagy kicsivel később küldik ki ezeket a leveleket, és csak igen ritkán fordul elő, hogy a nyaralás időtartama alatt írnak nekünk ez ügyben. Ha mégis ilyen jellegű levelet kapnánk, célszerű résen lenni, ugyanis jó eséllyel adathalászok állhatnak a háttérben.
  • Vigyázzunk a pénzünkre! Az adatlopás ellen védő bankkártyatok apróságnak tűnhet, de annál hasznosabb, ugyanis megakadályozza, hogy bárki leolvassa az adataink a sorban vagy a bazárosban mögöttünk állva. Ami pedig a telefonon vagy okosórán található virtuális kártyát illeti, nagyon fontos, hogy mindig bezárjuk a pénzügyi applikációt, és ne hagyjuk, hogy a hátérben fussanak.
  • Az inkognitó ablak nem ad teljes védelmet! Tagadhatatlan, hogy az inkognitó módnak megvannak a maga előnyei (például nem rögzíti az Előzményeket, és a sütik is törlődnek), de ez messze nem jelenti azt, hogy a használatával, minden támadás kivédhető. Fontos tudni, hogy az inkognitó mód közel sem nyújt olyan védelmet, mint azt sokan gondolnánk, többek közt a nyílt hálózaton keresztül leselkedő veszélyek ellen sem véd minket.
  • Nehezítsük meg a tolvajok dolgát! Ha megtörtént a baj, vagyis ellopták a laptopunkat vagy a telefonunkat, időt nyerhetünk magunknak azáltal, ha legalább az egyik eszközbe való belépést jelszóval levédtük. Emellett hasznos lehet a laptop merevlemezét is lekódolni, illetve a mobil bizonyos vagy minden alkalmazását személyes azonosítóval ellátni.
samsung knox
Fotó: Samsung

Ha pedig mindez nem volna elég – márpedig pontosan tudjuk, hogy sosem lehetünk elég óvatosak -, itt van nekünk a Samsung Knox is, amely digitális őrangyalként vigyázza a Samsung készülékeinket azáltal, hogy megvédi az adatainkat a kíváncsi tekintetektől.

Egy kis érdekesség a Knoxról

A Knox biztonsági rendszerét számos vállalat, szervezet és szolgáltatás használja, köztük a Vatikán védelméért felelős Svájci Gárda is, akik a Samsung technológiájával igyekeznek hárítani a digitális fenyegetéseket. A pápa testőrségét is ellátó  katonai alakulat idén tavasszal egészítette ki biztonsági arzenálját a Samsung Knox Suite-tal, hogy a leghatékonyabban háríthassák el a digitális fenyegetéseket.

A Samsung Knox Suite segítségével a rendszeradminisztrátorok távolról kezelhetik és nyomon követhetik a testőrség által használt összes eszköz helyzetét, ezáltal, ha az adott eszköz elvész vagy ellopják, a rajta tárolt adatok központilag törölhetők. A magas kockázati besorolású forgatókönyvek és protokollok esetén a gárdisták a platformon keresztül oszthatják meg a fenyegetésekkel kapcsolatos információkat, miközben a járőrök vezetői bármikor láthatják a katonák helyzetét.

samsung knox
Fotó: Samsung

Verdikt

A csalók velünk ellentétben nem mennek szabadságra, magyarán ebben az időszakban is ugyanúgy számos veszély leselkedik az okoseszközeinkre és a benne található adatainkra, mint bármikor máskor az év folyamán. Vegyük tehát komolyan a problémát, védekezzünk ellen proaktívan, például aktiváljuk Samsung eszközeinkre a Knox biztonsági rendszerét, amely az elmúlt évek alatt olyan átfogó platformmá fejlődött, amely képes az érzékeny adatok és információk biztonságáról megfelelően gondoskodni. Jó hír, hogy a Knoxot a legtöbb Samsung eszközre előre telepítik, ami nem kis szó, tekintve, hogy a platform egyike a legmegbízhatóbb androidos biztonsági szolgáltatásoknak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét