Legrövidebb, legmélyebb, leggyorsabb, legidősebb, leghalálosabb és még hosszan sorolhatnánk a természet igazi rekordereit. A nagyvilág tele van érdekességekkel, legyen szó állatokról, növényekről, természeti képződményekről vagy emberekről. Most 10 leget szedtünk össze a világ minden tájáról, amelyek valamilyen szempontból szenzációnak számítanak. 

A leghalálosabb állat

Ha a veszélyes állatokól van szó a legtöbben valószínűleg a cápákra vagy valamilyen mérgező állatra, például a kékgyűrűs polipra, a kőhalra, stb. asszociálnak, pedig a leghalálosabbak listájának első helyén a szúnyog áll. Nincs még egy olyan állat, ami annyi halálesetért felelős, mint ez az apró jószág: évente átlagosan félmillió ember hal bele azokba a betegségekbe, amelyeket szúnyogok által okozott vírusok okoznak. Ilyen többek között a malária, a Zika-vírus és a dengue-láz.

legek világ
Fotó: Pixabay 

A legbüdösebb étel

Hogy kinek mi ízlik, általában egyéni preferencia kérdése, de azért akadnak olyan fogások, amelyek a legtöbb embernél kivágják a biztosítékot. A világ talán legbüdösebb ételét a svéd gasztronómiában találjuk, amely jóval túlmutat az IKEA-s húsgombócnál. Ez lenne a surströmming, egy erjesztett, konzervált halétel, ami így önmagában talán kevésbé hangzik izgalmasnak, pedig az elfogyasztása nagyon is sok izgalommal (és öklendezéssel) jár, ugyanis az étel olyan büdös, hogy általában a szabadban fogyasztják el. A fehérje lebontásáért egy baktérium felelős, a rothadással pedig szén-dioxid keletkezik a konzervben, ezért nem ritka, hogy a konzerv felpúposodik, sőt akár fel is robban.

legek világ
Fotó: Wikipédia

A Föld legmélyebb pontja 

A Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger-szakadék (Challenger Deep), amelyet Jacques Piccard és Don Walsh ért el legelőször 1960-ban az Egyesült Államok haditengerészetének járművével. A hatalmas nyomás miatt mindössze 20 percet tartózkodtak a Mariana-árok aljzatán, ám ez a rövid idő is elegendő volt ahhoz, hogy a kutatók bebizonyítsák: az élet még ennyire zord körülmények között is képes utat törni magának. A Challenger-szakadék mélységét illetően több becslés is napvilágot látott az elmúlt évtizedekben. 1960-ban az első legénységgel végzett küldetés a Guinness Rekordok Könyve szerint 10 911 méter mélységet állapított meg, e azóta 10 994 métert, illetve 10 984 métert is mértek már a kutatók.

legek világ
Fotó: Atlantic Productions for Discovery Channel

A valaha élt legidősebb kutya 

Két héttel azután, hogy Spike, a 23 éves kan csivavát a világ legidősebb élő kutyájává nyilvánították, a Guiness Rekordok Könyvéhez bizonyíték érkezett, hogy rajta kívül egy jóval idősebb kutya is járkál a Földön. Ő Bobi, az alentejo masztiff, aki május 11-én töltötte be a 31. életévét. Bobi nem csak a jelenleg élő legidősebb kutya, de a valaha élt legkorosabb eb rekordját is magáénak tudhatja. Ennél a fajtánál egyébként a várható élettartam átlagosan 12-14 év.

legek világ
Fotó: Guinness World Records

A legrövidebb folyó 

A folyókra általában úgy gondolunk, mint végeláthatatlan víztömegekre, amelyek hosszan elnyúlva kanyarognak, hajók közelekednek rajtuk, a partjainkon pedig emberek strandolnak, horgásznak. A Roe Riverről mindez nehezen mondható el, ugyanis mindössze 61 méter hosszú, ami a Guiness Rekordok Könyve szerint azt jelenti, hogy a Montanában található folyó a legrövidebb folyó a világon. Korábban egyébként az oregoni D folyó birtokolta ezt a címet, amely szintén nem túl hosszú, mindössze 130 méter.

Fotó: Wikipédia

A legveszélyesebb útszakasz 

Bár nehéz objektíven megítélni, hogy melyik a világ legveszélyesebb útszakasza, a legtöbb listán a bolíviai Észak-Yungas út szerepel az első helyen. A helyiek között csak Halál-útként emlegetett szakasz a Kordilerrák hegységben kígyózik, éles kanyarokkal és vízlefolyásokkal tarkítva. Van olyan része, amely mindössze három méter széles, biztonsági korlátok csak imitt-amott vannak rajta, út menti keresztekből, mécsesekből és virágokból viszont annál többet találni. Az 1990-es években olyan sok ember halt meg ezen a szakaszon – amelyet a paraguayi hadifoglyok építettek a Chaco-háborút (1932-35) követően –, hogy az Amerikaközi Fejlesztési Bank „a világ legveszélyesebb útszakaszának” nevezte.

A leggyorsabb állat 

A legtöbben valószínűleg kapásból rávágnák, hogy a gepárd a világ leggyorsabb állata, pedig valójában ez csak részben igaz. Szárazföldön valóban az afrikai szavannák nagymacskája viszi a prímet (maximális sebessége rövid távon a 110–120 km/óra sebességet is elérheti), az abszolút csúcstartó azonban egy széles körben ismert madár, a vándorsólyom. Ez a ragadozómadár egészen elképesztő, 300 km/óra sebességet is képes elérni zuhanórepülésben, hogy elkapja a zsákmányát, de mértek már 380 km/óra-át is a tudósok.

Fotó: Wikipédia

A legdrágább természetes anyag 

A világ legdrágább anyaga nem egy különleges parfümösszetevő, fűszer, vagy drágakő, hanem a titokzatos antianyag, amely jóformán felbecsülhetetlen értéket képvisel. A fizika magyarázata szerint az antianyag esetében az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építi fel. A tudósok már évek óta kutatják ezt a különleges anyagot, amely azért olyan különleges, mert egyes vélekedések szerint energia nyerhető belőle. És, hogy mennyi az annyi? Nos, egy szigorúan elvi becslés szerint egyetlen gramm antianyagért nem kevesebb mint 62 500 milliárd dollárt kellene kifizetni.

Fotó: NASA

A valaha élt legidősebb ember 

Bár a várható emberi élettartam 70-80 év körül van, napjainkban világszerte több ezer 100 év feletti ember él. Hivatalosan a valaha élt legidősebb ember egy francia nő, név szerint  Jeanne Calment volt, aki 122 évével és 164 napjával túlélte a saját lányát és az unokáját is. Calment egész életét a franciaországi Arles-ban töltötte, és nagyon sokáig figyelemreméltó egészségnek örvendett: 85 évesen tanult meg vívni, és 100 évesen még biciklizett. 21 éves kora óta cigarettázott, bár meg nem erősített információk szerint sosem szívott napi 2 szálnál többet. Úgy vélte, hogy magas életkorát és korához képest fiatalos külsejét az olívaolajnak köszönheti.

legek világ
Fotó: BBC

A legkisebb hegy 

Buckának tűnik, geológiailag mégis a hegy kategóriába sorolható az ausztrál Terrick Nemzeti Park területén fekvő Mount Wycheproof, amely mindössze 148 méterrel található a tengerszint felett, ráadásul csak 43 méterrel emelkedik a környezete fölé. Érdekes módon a hegy nem csak arról híres, hogy az egyedüli magaslati terület egy egyébként sík régióban, hanem őrülten ritka ásványáról, a Wycheproofiteról is, amely világos rózsaszín árnyalatú és áttetsző. A világ legkisebb hegye valószínűleg sosem lesz olyan népszerű, mint az Everest, de a helyiek nagy becsben tartják.

Fotó: Nick Hewson/ Flickr

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét