Ezekről az élelmiszerekről tudományos kutatás igazolja, hogy függőséget okoznak. Spoiler: nem várt ételek is felkerültek a listára. 

Azzal senkinek sem mondunk újat, hogy bizonyos ételek képesek addikciót kiváltani, vagyis minél gyakrabban esszük őket annál kevésbé tudunk meglenni nélkülük. Mindezt most a Michigani Egyetem tanulmánya is alátámasztja, amely rangsorolta a leginkább függőséget okozó, illetve a legkevésbé függőséget okozó ételeket is.

A kutatók több száz embert kérdeztek meg a Yale Food Addiction Scale alapján, amely egy széles körben elismert módszer arra, hogy az élelmiszerekhez kapcsolódó addikciós magatartási formákat vizsgálják. A résztvevőknek többek közt olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint hogy egyetértenek-e azzal, hogy „Addig a pontig eszem, hogy fizikailag rosszul érzem magam” , vagy hogy „Sokszor érzem magam lomhának vagy fáradtnak túlevés miatt.

Fotó: Pixabay

A kutatók két külön tanulmányt végeztek. Az első kutatás alkalmával arra jutottak, hogy a csokoládé a leginkább függőséget okozó étel; több mint minden negyedik ember szenved csokifüggőségben. A top5-ös listában a csokit a fagylalt, a sült krumpli, a pizza és a sütemény követte. De akadtak meglepetések is: a reggeli gabonafélék nagyobb függőséget váltanak ki, mint a szóda vagy épp a sült csirke.

A második tanulmány alkalmával viszont azt találták, hogy a leginkább függőséget okozó étel a pizza, a második helyen áll a csokoládé, amit szorosan a chips, a keksz és a fagylalt követ. A legkevésbé függőséget okozó ételnek pedig az uborkát hozták ki.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét