Az erős kékfény tisztábbá és élesebbé teszi a képeket, de ugyanakkor jelentősen fáraszthatja is a szemet, és egy sor másik problémához is vezethet. 

A kékfény egy erős vizuális inger, amely éberségünket úgy növeli, hogy felgyorsítja az olyan természetes szteroidok termelését, mint például a kortizol. Pont emiatt kulcsfontosságú eleme a modern világításrendszereknek és alapja több modern kijelzőtechnológiának is. A képernyők által kibocsátott túlzott kékfény azonban kényelmetlen és kellemetlen lehet, főleg hosszú idő után, de más problémákhoz is vezethet, ugyanis hatással lehet a vérnyomásra, a szívritmusra és az alvásra is. Épp ezért nagyon fontos, hogy amennyire csak lehetséges, próbáljuk meg kiküszöbölni a kékfény káros hatásait – például azzal, hogy a nap kései szakaszában mérsékeljük a kékfénynek való kitettségünket.

A digitális eszközök általában nem változtatják kékfénytermelésük mértékét a napszak függvényében. A Honor két legújabb okostelefonja, a Honor Magic5 Pro és a Honor 90 viszont pontosan ezt teszi. A napszakkal együtt változik az, hogy mennyi kékfényt bocsát ki a kijelzője. Ez a technológia pedig egyre fontosabb, ugyanis egyre több időt töltünk képernyők előtt.

Testvéroldalunk, a TechWorld részletessebben is írt kékfény negatív hatásairól, valamint az új Honor mobilok alvást támogató és szemet kímélő hatásairól – ITT olvashatjátok el a cikket.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét