Ettől persze még nem lesz rossz film, de egy ilyen volumenű, grandiózus történelmi dráma esetében, mint az Oppenheimer elég kínos tud lenni egy ilyen baki. 

A múlt héten befutott a mozikba Christopher Nolan sokak által várt életrajzi drámája, az Oppenheimer, amely Kai Bird és Martin J. Sherwin 2005-ös Pulitzer-díjas American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című könyvén alapul. A történet központi karaktere természetesen J. Robert Oppenheimer, aki egyike azon tudósoknak, akiket az „atombomba atyja”-ként emlegetnek. A fizikus a második világháború alatt kezdett el foglalkozni az U-238 és a radioaktív 235-ös urán szétválasztásával, 1945. július 16-án pedig a vezetésével felrobbantották a világ első atombombáját.

Amint az várható volt, az Oppenheimer nagyon jól teljesített a kasszáknál (habár nem olyan jól mint a Barbie), és a kritikusok is imádták. Az éles szemű történelemrajongók figyelmét azonban semmi sem kerülheti el, így sikerült kiszúrniuk egy, ha nem is égbekiáltó, de meglehetősen kellemetlen hibát a film egyik jelenetében.

Az egyik, 1945-ben játszódó jelenetben, amelyben épp Oppenheimert ünnepli a tömeg, többen amerikai zászlót lengetnek, amelyen az általunk is ismert 50 ötágú csillag szerepel. Csakhogy 1945-ban az Egyesült Államoknak csak 48 állama volt, ugyanis Alaszka és Hawaii csak 1959-ben lett az USA tagállama. Mindez pedig azt jelenti, hogy 1945-ben az amerikai zászlónak még csak 48 csillaga volt.

Nolan egyébként összességében igyekezett ragaszkodni a történelmi tényekhez, így ez az „apró” botlás megbocsátható a részünkről.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét