Ruth Handlert amerikai üzletasszony külön történetet szánt Barbie-nak, de a házasság és az anyaság nem szerepelt köztük. 

Az első Barbie babát 1959. március 9-én mutatták be a New York-i Nemzetközi  Játékvásáron. A kezdetben karcsú, fehér bőrű, szőke hajú baba a létező összes szakmában kipróbálta már magát az eltelt évtizedek alatt: volt sebész, űrhajós, popsztár, olimpiai síző, elnökjelölt és még hosszan sorolhatnánk, hogy a Mattel hány különféle munkát álmodott meg a világ leghíresebb babájának. Egyet kivéve: Barbie sosem alapított családot.

A legenda szerint Ruth Handler lánya, Barbara és fia, Kenneth játékait figyelve vette észre, hogy milyen eltérő üzenete van a kislányoknak és a kisfiúknak szóló játékoknak, ezért úgy döntött, hogy megalkot egy babát, amely azt üzeni a fiatal lányok számára, hogy bármik lehetnek, amit csak akarnak – írja a Marie Claire. Barbie-nak ma már több mint 200 szakmája van, és igen, soha nem ment férjhez és nem szült gyereket – ami láthatóan nagyon is tudatos döntés volt, mivel Handler nem akarta, hogy a fiatal lányok szeme előtt csak és kizárólag a házasság és az anyaság lebegjen.

Az 1960-as évek elejére a Mattelt elárasztották a rajongói levelek, amelyekben arra kérték Barbie-t, hogy menjen feleségül a barátjához, Kenhez, és szüljön gyereket. Ezt azonban Handler visszautasította, mert nem akarta megerősíteni azt az elképzelést, miszerint a fiatal lányoknak csak a házasságra és az anyaságra kell törekedniük. Annak ellenére, hogy Barbie számos esküvői ruhát öltött magára, soha nem sétált az oltár elé. Ehelyett 1964-ben Handler egy kistestvért adott Barbie mellé, Skippert” – írja a Hadassah Magazine.

A Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Barbie-film a múlt héten futott be a mozikba, és olyan erősen nyitott a kaszáknál, hogy arra idén még nem volt példa: a Greta Gerwig rendezte alkotás világszerte 360 millió dollárt hozott az első hétvégéjén.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét