Még mindig sokak fantáziáját mozgatja a skóciai Loch Ness-ben élő óriáslény, Nessie, amelyről több alkalommal is felmerült már, hogy valójában egy gigantikus méretű angolna lehet. 

Skócia legendás szörnyetegéről, a Loch Ness-tóban élő Nessie-ről számtalan történet látott napvilágot az eredetét illetően. A tudósok körében már 1933-ban felmerült, hogy egy hatalmas angolna lehet a tóban élő gigantikus szörny, ugyanis az európai angolna (Anguilla anguilla) elég nagy méretűre megnőhet ahhoz, hogy a lelkes szörnyvadászok azt higgyék, hogy a legendákban élő lényt látták.

Ezt a hipotézist vizsgálta meg közelebbről Floe Foxon adatkutató, aki elemzést végzett arra vonatkozóan, hogy megbecsülje a különösen nagy angolnák észlelésének valószínűségét Loch Ness-ben – írja a Science Alert. Foxon több mint 20 ezer angolnát vett alapul, és arra jutott, hogy az európai angolna maximális hossza 0,932 méter, de nagyon kivételes esetben elérhetik a 1.3 métert is. Bár a Loch Ness-i szörny méretét illetően nincs konszenzus, Foxon szerint annak az esélye, hogy egy több méteres angolna éljen a tóban, gyakorlatilag a nullával egyenlő, de még annak is csak 1:50 000 az esélye, hogy egy 1 méternél nagyobb példányt találjanak a tóban.

A lehíresebb Nessie fotó (lásd a borítóképünkön) még 1934. április 19-én készült, amelye az látható, hogy a szörny hosszú nyaka és feje kibukkan a vízből. A mára ikonikussá vált felvételről később kiderült, hogyhamisítvány, amit a színészként és filmrendezőként híressé vált Marmaduke Wetherell készített .

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét