Egy átlagos olvasónak 36 perc és 29 oldal kell ahhoz, hogy elmerüljön az olvasásban, legalábbis egy nemrégiben publikált felmérés szerint.

Az emberek többsége kikapcsolódásból, lazításból, esetleg önfejlesztésből és tanulásból vesz a kezébe könyvet, de bármilyen műfajban is olvassunk, akkor lesz igazán élvezetes, ha képesek vagyunk elmélyülni benne, átadni magunkat az olvasottaknak – vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy flow-élményben van részünk.

Hogy ki milyen műfajban szeret olvasni, az persze egyénenként változó lehet, de a ThriftBooks megbízásából, 2000 amerikai körében végzett kutatás szerint a legkönnyebben a fantasy (49%), a romantika (42%), a történelem (39%) és a sci-fi (36%) történetekben lehet elmerülni – írja a Yahoo News. Az eredményekből az is kiderült, hogy a legkönnyebben azok a könyvek rántják be az olvasót, amelyek a II. világháború idején (44%), az 1970-es évektől napjainkig (42%) vagy a nagy gazdasági világválság alatt (42%) játszódnak. A megkérdezettek szerint a valóságos és a fiktív helyszínekben egyaránt el lehet mélyülni, az újraolvasás pedig nem csökkenti az élményüket.

olvasás flow élmény
Fotó: Pixabay

Az viszont, hogy hol olvasunk befolyásolhatja az elmélyülést. A megkérdezettek szerint otthoni körülmények között könnyebb átadni magunkat egy könyvnek, mint máshol. A Z-generáció több mint fele (54%) és a férfiak több mint negyede (26%) pedig azt mondta, hogy szeret a fürdőszobájában olvasni. (46%). Emellett a kinti időjárás is közrejátszhat az elmélyülésben, a hóesés például az olvasók 46 százalékánál javítja az olvasás élményét.

Neked mennyi idő kell ahhoz, hogy teljesen átadd magad egy történetnek?

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét