Egy környezetvédő csoport olyan tűpontosan kitervelt álhírt kezdett el terjeszteni a Mattel játékgyártóról, ami még a legnevesebb oldalakat is megtévesztette. 

A Barbie Liberation Organization (BLO) nevű környezetvédelmi csoport azt akarta elhitetni, hogy a Mattel 2023-ra célul tűzte ki, hogy műanyagmentessé válik, valamint hogy piacra dobtak egy „EcoWarrior Barbies” nevű szériát, amely komposztálható anyagokból, például gombákból, anyagból és algákból készül – írja a The New York Times. Az álhírt hamis Mattel-weboldalakkal, e-mail címekkel és idézetekkel próbálták meggyőzőbbé tenni, sőt a szenvedélyes környezetvédő hírében álló modell-színésznő, Darryl Hannah is részt vett a csalás terjesztésében. Mindez végül olyan jól sikerült, hogy többek közt a People, a The Washington Times és a Dow Jones Newswires is beszámolt az egyébként hamis kampányról.

Habár kiderült, hogy a valósághoz ennek nem túl sok köze van, a Mattel így is magyarázkodni kényszerült.

A környezetvédő csoport vezetője, Mike Bonanno elmondta, hogy a médiahacket a Mattel tavaly tett ígéretére reagálva követték el, miszerint 2030-ig termékenként 25 százalékkal csökkentik a műanyag csomagolások mennyiségét azáltal, hogy 100 százalékban újrahasznosított műanyagot fognak használni. Csakhogy egyre több kutatás bizonyítja, hogy a műanyag újrahasznosítása a fenntarthatóság szempontjából nem oldja meg a problémát, sőt még súlyosbítja is azt, ugyanis a műanyag hulladék mosása és darálása közben irdatlan mennyiségű mikroműanyag kerül a levegőbe és a vízbe.  Az aktivisták abban reménykednek, hogy az álhírük rávilágít a Mattel hangzatos ígéreteinek hibára.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét