A brit vasúttársaság júliusban leállította a Roxfort Expresszként híressé vált Jacobite gőzmozdonyt, miután komoly aggályok merültek fel a vonat állapotával kapcsolatban. 

Talán kevesen tudják, hogy a Harry Potter-filmekben látható vonat, amely Harryt, Ront, Hermionét és a többi varázslótanoncot szállítja el Londonból a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, nem egy filmkellék csupán, hanem egy, a valóságban is létező gőzmozdony, amely Fort William és Mallaig között közlekedik a Skót Felföldön. A mugli világban Jacobite-nak nevezett gőzmozdonyt azonban a múlt hónapban leállították, miután egy biztonsági ellenőrzés során kiderült, hogy a vonat állapota veszélyezteti az utasok épségét.

Végül nem kellett sokáig nélkülözniük a rajongóknak az ikonikus vonatot, ugyanis a hatóságok a napokban meg is adták az engedélyt, hogy a Jacobite ismét útnak indulhasson – írja a BBC. A probléma a másodlagos ajtózárakkal volt, amelyeket sikerült megjavítani a szakembereknek.

Roxfort skót
A Jacobite nevű skót gőzmozdony, az igazi Roxfort Expressz. (Fotó: West Coast Railway)

A Harry Potter-filmeknek köszönhetően a mai napig sokan akarnak utazni a Jacobite turistavonaton, amely átkel a híres Glenfinnan viadukton is – itt próbálta Harry és Ron utolérni a Roxfort Expresszt egy repülő autóval. A vonat egyébként naponta kétszer közlekedik, és ugyanazokat a szerelvényeket használja, mint amik a filmekben is láthatók.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét