Tudjuk, hogy kicsit előreszaladtunk az idővel, hiszen a nyárból azért két hét még simán hátravan, ráadásul jóformán még ki sem hevertük a Barbieheimer-lázat, de annyi remek újdonság érkezik ősszel a mozikba, hogy muszáj volt idejekorán összeszednünk őket egy cikkben. Üröm az örömben, hogy a hollywoodi sztrájkok miatt már több kész produkció premierje is elcsúszott (például a Kraven, a vadász és a Szellemirtók: Az örökség 2.), így sajnos nem kizárt, hogy mire odaérünk, az itt közölt információk már nem lesznek aktuálisak. De ezen majd kesergünk akkor! 

Szeánsz Velencében 

Az ősszel érkező legújabb Poirot-alkotás Agatha Christie 1969-ben megjelent halloweeni regényét, a kevésbé ismert Halloween és a halál című kötetet dolgozza fel. A készítők már korábban elárulták, hogy a Szeánsz Velencében meglehetősen szabadon kezeli majd az eredeti művet, kezdve rögtön a helyszínnel, amelyet a második világháború utáni Velencébe helyeztek át. Itt vesz részt a már nyugdíjas Poirot egy halloweeni szeánszon régi jó barátja, a krimiíró Ariadne Oliver meghívásából, ám a pokol egyszer csak elszabadul a kísértetjárta kastélyban, valakit megölnek, a detektív pedig most először érzi úgy, hogy az események ellentmondanak minden logikának és józan észnek.

A Gyilkosság az Orient expresszen és a Halál a Níluson filmek után Kenneth Branagh harmadszor is a híres detektív bőrébe, illetve az előző filmekhez hasonlóan a rendezői székben is ő foglal helyett. A további szerepekben többek közt Jamie Dornan, Michelle Yeoh és Tina Fey lesz láthatóutóbbi alakítja Poirot híres barátját, Ariadne Olivert. Premier: szeptember 14. 

Feláldozh4tók

Újabb epizóddal tér vissza a mozivászonra a megannyi akciósztárt felvonultató Feláldozhatók-franchise, amelyben Sylvester Stallone karaktere ezúttal átadja a stafétabotot a Jason Statham által megformált Lee Christmas-nek. Ami a sztorit illeti, Oroszország és az Egyesült Államok áll szemben egymással, a csapatnak pedig meg kell akadályoznia, hogy kitörjön a harmadik világháború. Stallone és Statham mellett Dolph Lundgren és Randy Couture is visszatérnek a szerepeikhez, az újonnan csatlakozók pedig 50 CentMegan FoxAndy GarciaTony JaaJacob Scipio, Levy Tran és Iko Uwais lesznek.

Az R-besorolás garantálja, hogy az alkotók nem fognak finomkodni, és egy ízig-vérig tökös akciófilmre ülhetnek be a nézők. Premier: szeptember 21. 

Megfojtott virágok 

Martin Scorsese legújabb alkotása az amerikai történelem, őslakosok ellen elkövetett szégyenfoltját, az 1920-as oklahomai gyilkosságokat mutatja be. A film David Grann amerikai újságíró azonos című, 2017-ben megjelent regényét dolgozza fel, amit a megjelenése évében a Time magazin a tíz legjobb ismeretterjesztő könyv közé sorolt. A cselekmény a rejtélyes körülmények között meggyilkolt oszázs törzs tagjai körül bonyolódik, akiket azután mészároltak le, hogy kiderült: az általuk lakott föld dúskál az olajban. A történtek súlyát jól jelzi, hogy lényegében ennek az ügynek a kapcsán alakult meg a ma ismert FBI.

Scorsese ezúttal sem bízta a véletlenre: a főbb szerepekben Leonardo DiCaprio és Robert De Niro lesz látható, mellettük pedig Brendan Fraser (A múmia, A bálna), Jesse Plemons (Az ír), Tantoo Cardinal (Wind River – Gyilkos nyomon) és John Lithgow is felbukkan. Premier: október 19.

Fűrész X.

Mind meg fogunk halni! – állítják a Fűrész X. szereplői, és nem is tévednek nagyot. A horrorfranchise sorozatgyilkosa, Jigsaw ugyebár a harmadik film végén elhalálozott, de nem kell aggódni, nem egy erőltetett feltámasztással hozzák vissza a karaktert az alkotók, a Fűrész X. ugyanis egyfajta előzményfilm lesz, pontosabban az első és második rész között fog játszódni. A sztori szerint orvosok egy csoportja azt ígéri John ‘Jigsaw’ Kramernek (Tobin Bell), hogy megoldást kínálnak a később végzetesnek bizonyuló rákbetegségére, csakhogy csalókról van szó, akik csupán Kramer pénzére pályáznak – amivel persze életük legnagyobb hibáját követik el.

A film rendezője, Kevin Greutert szerint az eddigi legdurvább szenvedés vár  a szereplőkre, ugyanis ez lesz a leghosszabb film a franchise-ból, ami azért is jó hír számunkra, mert valószínűsíthető, hogy egy kiforrott játékkal készült Jigsaw a nézők számára. Tobin Bell mellett egyébként a Fűrész-veteránnak számító, Shawnee Smith is visszatér az áldozatból lett tanonc, Amanda Young szerepében. Premier: szeptember 28.

Szegény párák 

Az itthon forgatott kifacsart Frankenstein-történet Alasdair Gray skót író 1992-es Poor Things című (magyarul meg nem jelent) regényét dolgozza fel. Főszereplője egy gyönyörű nő, Bella Baxter (Emma Stone), akit egy unortodox tudós, Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) visszahoz a halálból. Bella azonban nem akar szót fogadni a tudósnak, többet szeretne tudni a világról, ezért úgy dönt, hogy Duncan Wedderburnnel (Mark Ruffalo) elszökik a mestere elől.

A viktoriánus korban játszódó sci-fi történet Yorgos Lanthimos rendezése, aki olyan megosztó munkákkal tette le a védjegyét az asztalra, mint A kedvenc, A homár vagy az Egy szent szarvas meggyilkolásaPremier: október 12. 

Az ördögűző: A hívő 

Az 1973-ban bemutatott, Oscar-díjjal jutalmazott horrorfilm, Az ördögűző a zsáner igazi etalonja, ráadásul kevesen tudják, de a film igaz történeten alapul. A napokban elhunyt William Friedkin által jegyzett alkotás William Peter Blatty azonos című regénye alapján készült, amelyet a The Washington Post 1949 augusztusában született riportja inspirált, ami egy 14 éves marylandi kisfiún végzett ördögűzésről számolt be. Éppen 50 évvel a ördögűzős horrorok legjobbika után a Blumhouse azzal az ötlettel állt elő, hogy elkészítené a „folytatást”, amely a rajongók kedvéért még egy jól ismert szereplőt is visszahozna a történetbe. Ezúttal az özvegy Victor Fielding (Leslie Odom Jr.) küzd meg azzal, hogy megmentse szeretett kislánya, Angela (Lidya Jewett) életét, miután ő és a barátja, Katherine (Olivia Marcum) egy napon nagyon furcsán kezdenek viselkedni. A kétségbeesett apa segítséget próbál keresni, többek között Ellen Burstyn karakteréhez fordul, aki a megszállt kislány édesanyja volt az első részben.

Az ördögűző: A hívő egyébként egy trilógia első darabja lesz, és már azt is tudni, mi lesz a második rész címe, és mikor fog érkezni: a folytatás The Exorcist: Deceiver (Az ördögűző: A csaló) címen fog a mozikba kerülni, és előreláthatólag 2025. április 18-án lesz a premier. Premier: október 12. 

Jeanne du Barry – A szerető

A színésznőként és modellként ismertté vált Maïwenn által rendezett francia film Johnny Depp nagy visszatéréseként lett beharangozva, amit a 2023-as Cannes-i Filmfesztivál alkalmával már tavasszal levetítettek. A félig-meddig hollywoodi kitagadott színész a züllött XV. Lajost alakítja, de a film nem kifejezetten róla, hanem egy Jeanne du Barry nevű kurtizánról szól, aki a semmiből olyan magasra jutott, hogy végül a francia király is a kegyeibe fogadta.

Maïwenn nem csak rendezőként, de a film főszereplőjeként is közreműködött, ő alakítja ugyanis a Hőnszeretett Lajos becenéven elhíresült király utolsó „hivatalos” szeretőjét, Jeanne du Barryt is. Premier: október 12. 

Dűne: Második rész 

Az ősz egyik legjobban várt produkciója kétségkívül a Dűne-mozi második része, amit ráadásul jórészt Magyarországon forgattak. A történet Paul Atreides-t követi, amint egyesül a sivatagi Arrakis bolygó fremen népével, hogy megnyerje a Harkonnen-ház ellen folyó háborút. Az alkotógárda ezúttal is ugyanaz: Denis Villeneuve  íróként és rendezőként van jelen, írótársai Jon Spaiths és Eric Roth. Ami a színészeket illeti, természetesen visszatér Timothée Chalamet és Zendaya, valamint Rebeca FergusonJavier Bardem és Josh Brolin is, de új sztárokra is számíthatunk Austin Butler, Léa Seydoux, Florence Pugh és Christopher Walken személyében.

Frank Herbert sci-fi klasszikusának várva várt folytatása kapcsán sajnos már felreppent a hír, hogy a Warner Bros. jövőre csúsztathatja a premiert, de a stúdió egyelőre hivatalosan ezt nem erősítette meg. Szóval bizakodjunk! Premier: november 3. 

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

Suzanne Collins 2010-ben A kiválasztott című regénnyel befejezte Az éhezők viadala-trilógiát, de 2020-ban egy előzményregénnyel visszatért a történethez. A Énekesmadarak és kígyók balladájából a korábbi Az éhezők viadala-filmeket is jegyző Francis Lawrence készített filmet, melynek története a 18 éves Coriolanus Snow-t követi, akinek mentorként kell helyt állnia a tizedik Éhezők Viadalán. Ám ez nem egyszerű feladat, ugyanis a zűrös 12. körzet lány kiválasztottjából kell győztest faragnia, ráadásul Snow-nak különösen fontos ez a győzelem, ugyanis mindenáron szeretné visszaszerezni a Capitolium kegyeit a családjára számára.

A korábbi-filmekben Donald Sutherland által megformált elnök fiatalkori alteregóját Tom Blyth (Az aranykor) játssza, a 12. körzet lány kiválasztottjának szerepében pedig Rachel Zegler (West Side Story) lesz látható. Premier: november 16. 

Napóleon 

Az 5 Oscar-díjat nyert Gladiátor után (amelynek már készül a második része) Ridley Scott és Joaquin Phoenix újra együtt dolgozik az egykori francia császár életét bemutató grandiózus történelmi filmben, amit a Sony és az Apple közösen hoznak tető alá. A hivatalos szinopszis személyes betekintést ígér Napóleon könyörtelen hatalomra jutásának, majd elkerülhetetlen bukásának körülményeibe, valamint feleségével és egyetlen igaz szerelmével, Joséphine-nel való viharos kapcsolatába, akit a Pieces of a Woman színésznője, Vanessa Kirby fog alakítani a filmvásznon.

A forgatókönyvet David Scarpa jegyzi, aki egy másik Ridley Scott produkció, A világ összes pénze szkriptjét is írta, ráadásul a Gladiátor második részén is közösen dolgozik a világhírű filmrendezővel. Premier: november 23. 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét