Lengyel régészek gyerek „vámpír” maradványaira bukkantak egy 17. századi temetőben, akit a lábán lakattal temettek el. 

A középkori népi hiedelmek szerint a vámpírok számtalan rossz okozói lehettek; mások vérét szívták, lerágták a halottak szemfedőit és pestisjárványt okoztak. A helyiek számos módon védekeztek az élőhalottaknak vélt gonoszak ellen, a lábak lakattal történő lerögzítése csak egy volt a sok módszer közül, amellyel az „elszaporodó” vámpíroknak igyekeztek gátat szabni.

A most felfedezett, 5-7 éves gyermek csontvázát Pién faluban, Bydgoszcz közelében tárták fel az „elhagyott lelkek” és a szegények temetőjében – írja az IFL Science. A vámpírnak gondolt gyermeket a 17. században fejjel lefelé temették el, a lábát pedig lelakatolták, hogy ha netán megpróbálná, se tudjon felkelni a sírból.

A sírtól nem messze egy gödröt is találtak, amelyben további három gyermek maradványait tárták fel a Nikolausz Kopernikusz Egyetem régészei. Ezek között egy elszíneződött álkapocscsontra is rábukkantak a kutatók, amelyben arany, réz és kálium-permanganát nyomait mutatták ki az elemzések. A kutatók szerint ezt egy olyan főzet elfogyasztása idézhette elő, amellyel az élőhalottnak gondolt személyből próbálták kiűzni a vámpírságot.

vámpír régészek
A főzet miatt elszíneződött fogsor. (Fotó: Dariusz Poliński, Nicolaus Copernicus University)

A régészeti leletek tanúsága szerint Lengyelország egykoron valósággal hemzsegett a „vámpíroktól”. Legalábbis erre utal, hogy tavaly Bygdoszczban egy szintén lelakatolt nő maradványaira bukkantak, akinek a nyaka köré sarlót helyeztek el, majd Luzinóban egy útépítés során mintegy 450 sírt és két csontvermet találtak a régészek. A sírokat utólag ásták ki a helyiek a 18. század és a 19. század folyamán, hogy a halottakat különféle módszerekkel (például a fej levágásával) a holtak világában tartsák. A sírok utólag történő megbolygatása ékes bizonyítéka a 18. században eluralkodott vámpírhisztériának, amely állítólag Poroszországból indult el 1721-ben.

Az utolsó feljegyzett vámpírtemetésre 1914-ben, a mazóviai Stare Mierzwice-ben került sor Lengyelországban, amikor is a falubeliek egy már korábban eltemetett társukat ásták ki, majd levágták a fejét és a lába közé téve temették el újra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét