A legnépszerűbb intelligens chatbotot, a ChatGPT-t hívta segítségül egy iskolatanács, hogy eltávolítsa az iskolai könyvtárak kínálatából a veszélyesnek gondolt könyveket.

A mesterséges intelligencia-veszélyeiről való diskurzus már a könyves szektorban is aktuálissá vált, elég csak arra gondolni, hogy február közepén már arról szóltak a hírek, hogy a világ legnagyobb online kereskedése, az Amazon több mint kétszáz olyan e-könyvet árul, amelynek legalább az egyik szerzője a ChatGPT. Az iowai iskolák most egy újabb felhasználási módot találtak az algoritmusoknak: a cenzúrát.

Mason City iskolatanácsa arra kérte a ChatGPT-t, hogy szűrje ki azokat az iskolai könyvtárakban fellelhető könyveket, melyek szexuális aktust tartalmaznak – írja a ZDNET. A tanács végül 19 könyvet vett le a 7–12. osztályosok polcairól, köztük Toni Morrison A kedves, Theodore Dreiser Amerikai tragédia és Margaret Atwood A Szolgálólány meséje című műveit.

Erre egy újonnan hatályba lépő törvény miatt volt szükség, melynek részeként meghatározták, hogy milyen könyvek maradhatnak az iskolai könyvtárakban. Így történt, hogy többek közt a szexuális aktust tartalmazó művekre is tilalmat vezettek be.

chatgpt cenzúra
(Fotó: Pixabay)

A ChatGPT-ről köztudott, hogy hibás, pontatlan vagy félrevezető válaszokat is adhat. A Popular Science újságírói ennek bizonyítására arról kérdezték a chatbotot, hogy Khaled Hosseini The Kite Runner című regénye, amelyet szintén betiltottak az iowai iskolákban, tartalmaz-e szexuális aktust. A bot egyszer azt mondta, hogy a könyv alig vagy egyáltalán nem tartalmaz ilyen jellegű leírást, míg egy másik alkalommal azt válaszolta, hogy szexuális zaklatás olvasható benne.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét