Az ősz is elég erősnek ígérkezik irodalmi szempontból, mi pedig összeszedtük azokat a címeket, amiket nagy kár lenne kihagyni. A 2023-as őszi könyvmegjelenések között egyaránt találtok magatoknak szórakoztató, nyomozós, hátborzongató vagy épp elgondolkodtató olvasmányokat. A lista természetesen nem teljes (kicsit hosszúra nyúlna, ha mindent beleírnánk), ráadásul szubjektív is, hiszen elsősorban a mi ízlésvilágunkat tükrözi. Kezdjünk is bele! 

Melissa Albert: Bűnös szívünk mélyén 

Várható megjelenés: 2023. szeptember 5. 
Kiadó: Agave Könyvek 

A paranormális fantasyknak bérelt helyük van a szívünkben, pláne az olyanoknak, amelyek a horror műfajának eszköztárából sem restek válogatni. A történet a tizenhét éves Ivyt követi, aki jövendőbeli exbarátjával majdnem elgázol egy nőt, aki a semmiből termett ott előttük. A lány hiába is próbálná megemészteni a történteket, hazaérve ugyanis újabb borzalmak várják: egy döglött nyulat talál a kocsibejárón, majd rábukkan az anyja elásott főzetére a kertben, kisvártatva pedig egy rég elfeledett gyermekkori kincsesdoboza is előkerül a szülei szekrényéből. Ivy hamarosan kénytelen lesz szembenézni azokkal a veszélyes mágikus erőkkel, amelyekkel tinédzserkorában dacolt, és amelyeknek valamilyen módon közük van anyja múltbéli titkaihoz.

Az „újonc” Melissa Albert mágiával átitatott története két szálon fut: egyrészt Ivy jelenkori, külvárosi otthonában járunk, másrészt pedig az 1990-es évek Chicagóban, ahol az anya rejtélyes múltját ismerhetjük meg, aki olyan erőkkel játszott, amelyekkel nem lett volna szabad.

Stephen King: Tündérmese 

Várható megjelenés: 2023. szeptember 20.
Kiadó: Európa Könyvkiadó 

Stephen Kinget a horror műfajának koronázatlan királyaként szokták emlegetni, de a legendás történetmondó krimit, sci-fit és fantasyt is írt már. Tavaly ősszel pedig tőle szokatlan módon egy „klasszikus” mesével lepte meg rajongóit, amit az Európa Könyvkiadónak hála hamarosan magyarul is kezükbe vehetnek King olvasói.

őszi könyvmegjelenések

A kötet főszereplője a 17 éves Charlie, aki látszatra egy átlagos középiskolás, belül azonban súlyos terhet cipel: édesanyja 7 éves korában életét vesztette egy autóbalesetben, az apja pedig az italba menekült, így Charlie idejekorán megtanult gondoskodni magáról. A fiú egy napon találkozik a környékükön élő kutyával, Radarral és annak gazdájával, egy öregúrral, aki miután meghal, Radart és a vagyonát is a fiúra hagyja. És még valamit: egy súlyos titkot rejtő magnókazettát, amin az öregember elmondja, hogy a hátsó udvarban található fészer egy másik, párhuzamos világba vezet.

Bev Vincent: Stephen King – Munkái, élete, inspirációi

Várható megjelenés: 2023. szeptember
Kiadó: GABO Kiadó

Ígérjük, nem csak Stephen King-könyvekkel készültünk, de Bev Vincent tavaly megjelent műve kötelező darab minden King-rajongó számára, így a mi személyes listánkról sem maradhatott le. A szépirodalmi esszéíró és irodalomkritikus King nagy tisztelője, egyben a The Road to the Dark Tower és a The Stephen King Illustrated Companion című, magyarul meg nem jelent kötetek szerzője. Vincent ezúttal a Mester közel ötvenéves pályafutásával, műveinek evolúciójával, illetve az őt ért hatásokkal ismerteti meg olvasóját, bemutatva ezzel, hogy King írásai miképpen reflektáltak személyes sérelmeire és életének legfőbb eseményeire.

A könyv a szenzációs sikert arató művek, mint az Az vagy a Carrie mellett a kevéssé ismert történetekbe is szórakoztató és informatív betekintést kínál. A kronológiai felépítésű kötetet az író személyes gyűjteményéből származó archív fotók és dokumentumok színesítik.

Benjamin Stevenson: A családomban mindenki gyilkos

Várható megjelenés: 2023. szeptember 26. 
Kiadó: Agave Könyvek 

Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal, jöhet? A standuppos Benjamin Stevenson regénye tavaly márciusban jelent meg Ausztráliában, ahol hatalmas sikert aratott – hetekig vezette az eladási listákat -, időközben pedig még az HBO is bejelentkezett a megfilmesítési jogokért.

őszi könyvmegjelenések

Ennek az ördögien csavaros történetnek a főhőse Ernest Cunningham, akinek a családjában mindenki gyilkos, ami elég parán hangzik, de hát ez van. Vannak köztük eszelősebbek, akik többször is öltek, ám a többség – legalábbis Ernest elmondása szerint – nem rossz ember. De bárhogy is nézzük, a vérszomjas famíliát egy fedél alá hozni egy síparadicsomban, cseppet sem volt jó ötlet, pláne, hogy egy gyilkosság miatt ottragadnak a szálláson. Ernest pedig esküszik, hogy semmi köze a tragédiához. Vagy mégis?

R. F. Kuang: Bábel, avagy az erőszak szükségszerűsége

Várható megjelenés: 2023. szeptember 26. 
Kiadó: Agave Könyvek

Nebula-díj, British Book-díj, Locus-díj, ALA Alex-díj, soroljuk még? Az utóbbi évek egyik legtöbbet méltatott fantasy története érkezik az idei Könyvfesztiválra a Mákháborút is jegyző R. F. Kuang tollából. A történet egy alternatív valóságban játszódik az 1830-as évek Angliájában, ahol Nagy-Britannia globális gazdasági és gyarmati fölényét az ezüstmunka biztosítja. Ez egy mágikus tevékenység, amely a fordítások közben elsikkadó jelentést képes hasznosítani, például úgy, hogy növeli a mezőgazdasági terméshozamot és segít a betegek gyógyításában. Helyszínileg Oxfordban járunk, itt él főhősünk, Robin Swift, akit a titokzatos Lovell professzor árvaként hozott el Kínából. Robin éveken keresztül latint, ógörögöt és kínait tanul, hogy egy napon beiratkozhasson a patinás Oxfordi Egyetem Királyi Fordítói Intézetébe – vagy ahogyan a többség nevezi, a Bábelbe -, és ő is fordítóvá váljon. Az Oxford maga a tudás, csakhogy ez a tudás korrupt, és a hatalmat szolgálja. Jól tudja ezt Robin is, aki egyhamar a Bábel és a birodalmi terjeszkedést megállítani akaró szervezet, a Hermész Társaság között találja magát. És, amikor Britannia mondvacsinált indokkal háborút hirdet Kína ellen az ezüst és az ópium miatt, Robinnak el kell döntenie, melyik oldalra áll.

őszi könyvmegjelenések

A regény a fantasy vonalon túl sokat merített a gyarmati időkből, de legfőképp az író saját tapasztalataiból fordítóként és oxfordi diplomásként. A Bábel a nyelv hatalmáról mesél, és a brit imperializmus és a kapitalizmus kritikája akar lenni.

Neil Gaiman: Sandman – Az álmok fejedelme gyűjtemény 5. kötet 

Várható megjelenés: szeptember vége, Könyvfesztivál 
Kiadó: Fumax Kiadó 

Nem álmodsz! Neil Gaiman képregényes remekműve egy újabb kötettel gazdagodik, amely eredetileg tavaly jelent volna meg magyarul, de egy DC-mizéria miatt végül 2023 őszére csúszott. Hamarosan tehát a Végtelenek újabb történeteivel bővül a Sandman-univerzum, amelyek ismét az álmok mélyére repítik az olvasót, miközben elgondolkodtatják halálról, pusztításról, végzetről és vágyakozásról. Az ötödik kötet az extrák mellett a Végtelen éjszakák, az Éjféli színház és a két változatban is megjelent Álomvadászok című történeteket tartalmazza. A kiadótól már megszokott módon lesz limitált verzió is, ami exkluzív kivitelű, ezüstözött, dombornyomott bőrkötésben érkezik a könyvesboltok polcaira.

Ezt a kötetet már csak a Sandman-sorozat második évadára való hangolódásképpen is ajánljuk, Morpheus, az álmok fejedelme ugyanis belátható időn belül visszatér a képernyőre. Hogy pontosan mikor, még nem tudni, de annyi bizonyos, hogy már elkezdődtek a forgatási munkálatok. Reméljük, mihamarabb álomba merülhetünk!

Harry Potter Varázsalmanach 

Várható megjelenés: 2023. október 10. 
Kiadó: Animus Kiadó

Márciusban beindult a clickbait gépezet, és az oldalak egymás után hozták le a szenzációs hírt, miszerint 16 év után új Harry Potter-könyv megjelenése várható. Ami azért nem teljesen fedte a valóságot, ugyanis sajnos (vagy inkább szerencsére?) nem arról van szó, hogy J. K. Rowling visszatér a varázsvilágba, és folytatja a kis túlélő történetét, esetleg előzményt vagy egy spin-off történetet ír. Ám ettől függetlenül is kétségkívül figyelemreméltó az az enciklopédiaszerű kiadvány, amelyet „az első hivatalos mágia-kézikönyv”-ként jellemez az eredeti szeptológiát is jegyző Animus Kiadó.

Az új Harry Potter-kézikönyv részletes tudást kínál a rajongóknak a szereplőkről, a Roxfortról, a varázsvilág intézményeiről, a varázslényekről, növényekről, varázslatokról. Megtudhatjuk többek között, hogy pontosan hogyan néznek ki az egyes szereplők ruhái, mi a patrónusuk, vagy hogy mit árulnak a Weasley Varázsvicc Vállalatnál, és mindezt ráadásul az eredeti regényfolyamot is fordító Tóth Tamás Boldizsár tolmácsolásában. Egyszóval: a Varázsalmanach minden Harry Potter-rajongó gyűjteménynek kötelező darabja.

Britney Spears: A bennem lévő nő

Várható megjelenés: 2023. október 24.
Kiadó: Alexandra Kiadó

Pörög az önéletrajzi könyvbiznisz; legutóbb Harry herceg nagy port kavaró memoárja ugrott a sikerlisták élére, szeptemberben a különc milliárdos, Elon Musk életrajzi könyve érkezik a boltokba Walter Isaacson tollából, nemrégiben pedig a 2000-es évek egyik legnagyobb popikonja, Britney Spears fogott könyvírásba. Elképesztő életútjáról, gyámsága körülményeiről, az anyaságról és a zene erejéről szól majd a 41 éves Spears hamarosan megjelenő életrajzi könyve, amit olyan jelzőkkel harangoztak be, mint „bátor” és „megdöbbentően megindító”.

könyvmegjelenések

Spears gyámságát 2008-ban rendelték el egy tárgyaláson, amely állítólag mindössze 10 percig tartott. A bíróság által kinevezett gondviselők – köztük az apja – nem csak az énekesnő pénzügyei, de a teste felett is rendelkezett: többek közt azt sem engedélyezték a sztár számára, hogy eltávolítsa a méhébe ültetett fogamzásgátlót, amikor gyerekeket szeretett volna vállalni. Egy Los Angeles-i bíróság végül 2021 novemberében döntött úgy, hogy a világhírű énekesnő kikerülhet a gyámság alól.

Robert Galbraith: A hömpölygő sír

Várható megjelenés: 2023. november vége 
Kiadó: GABO Kiadó 

J. K. Rowlingot a legtöbben természetesen a hétkötetes Harry Potter-sorozatról ismerik, de az írónő a varázsvilág történetén kívül is írt könyveket. A Robert Galbraith álnév mögött például már évek óta jelentet meg krimiket: a Cormoran Strike-regénysorozat első kötete, a Kakukkszó még 2013-ban jelent meg, a most érkező A hömpölygő sír pedig a széria hetedik darabja lesz.

Fotó: GABO/ Facebook

Ezúttal egy aggódó apa keresi fel Cormoran Strike magándetektívet, miután a fia, Will egy vallási szektához csatlakozott Norfolk vidékének mélyén. Az Egyetemes Humanitárius Egyház a felszínen egy békés szervezet, amely egy jobb világért kampányol, Strike azonban rájön, hogy valami nem stimmel náluk, ugyanis több rejtélyes halálesethez is közük lehet a szektatagoknak. Hogy megpróbálja megmenteni Willt, Strike nyomozótársa, Robin Ellacott úgy dönt, beszivárog a szektába, és Norfolkba utazik, hogy inkognitóban éljen annak tagjai között. Ám még a sokat látott Robin sincs felkészülve az ott leselkedő veszélyekre…

+1 

Bret Easton Ellis: A szilánkok 

Várható megjelenés: megjelent 
Kiadó: Helikon Kiadó

Itt picit csalunk, ugyanis nem egy szeptemberi megjelenésről van szó, de néhány napon már nem fogunk kukacoskodni, főleg hogy egy igazán különleges, izgalmas kötetről van szó. A minap jelent meg magyarul az Amerikai psycho szerzőjének 2021-es The Shards című regénye, amelyből nem mellesleg a hírek szerint az HBO fejleszt sorozatot. A történet egy kiváltságos Los Angeles-i középiskolás csoportot követ nyomon 1981-ben, főszerepben a 17 éves Brettel, akinek az élete fenekestül felfordul, amikor egy új diák érkezik az iskolájukba. Robert Mallory derűs, jóképű és karizmatikus, de titkol valamit Bret és a haverjai előtt, még azután is, hogy szoros kapcsolat alakul ki közöttük. Mindeközben egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a városban, aki látszólag egyre közelebb kerül Brethez és bandájához, és groteszk fenyegetésekkel próbálja a fiatalokat – különösen Bretet – az őrületbe hajszolni. A fiú már a saját barátaiban és önmagában sem bízik, amely végül teljes elszigeteltségbe és paranoiába taszítja.

A szilánkok az író Nullánál is kevesebb című regényére emlékeztet, amely a Los Angeles-i unatkozó fiatalok életébe enged betekintést, pontosabban abba a lelketlen, kiüresedett és érzelmileg sivár nihilbe, amelyben ezek a huszonévesek a mindennapjaikat tengetik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét