A csábító Párizs, a szürke London, netán a nyüzsgő, mediterrán Róma? A Google Könyvek gigantikus könyvtárát fésülték át az Aura Print lelkes szakértői, hogy kiderüljön, mely európai városokat választják előszeretettel az írók a regényük helyszínének. 

A vén kontinens tele van fantasztikus városokkal, amelyek nem csak a turistákat vonzzák, de az alkotni vágyókat is képesek inspirálni. Az Aura Print brit nyomda csapata nem kis feladatra vállalkozott: átfésülték a Google Könyvek mintegy 25 millió könyvét, hogy rangsorolják az európai városokat aszerint, hogy melyek szerepelnek a legtöbbet az 1920 és 2019 között megjelent kötetekben.

Mindezek alapján pedig nem is olyan meglepő módon London lett a befutó, ráadásul toronymagasan. A Charles Dickens által varázslámpásnak nevezett város 286 675 501 alkalommal szerepelt a könyvekben, közel háromszor annyiszor, mint az összes többi város együttvéve. Mögötte a romantika városa, Párizs végzett a második helyen, míg az örök város, Róma a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Halkan megjegyezzük, hogy Budapest a megvizsgált 31 város közül a 23. helyen végzett.

Mutatjuk a huszas listát:

 1. London
 2. Párizs
 3. Róma
 4. Berlin
 5. Moszkva
 6. Firenze
 7. Bécs
 8. Athén
 9. Dublin
 10. Amszterdam
 11. Brüsszel
 12. Velence
 13. Madrid
 14. Stockholm
 15. Varsó
 16. München
 17. MIlánó
 18. Koppenhága
 19. Prága
 20. Porto

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét