A rendkívül alacsony egyedszám miatt a veszélyeztetett brit kutyafajták közé tartozik a göndörszőrű retriever, amely az egyik legősibb, egyben legmagasabb képviselője a retrievereknek. 

A rertiever fajták a világ legnépszerűbb kutyafajtái közé tartoznak, nem véletlen: velük született intelligenciájuk, a gazdának való megfelelni vágyásuk tökéletes családi kutyává teszi őket, ugyanakkor remek munkakutyák is számos feladathoz, legyen szó vadászatról, nyomkeresésről vagy épp terápiás tevékenységről. A göndörszőrű retrievert az egyik legrégebbi retrieverként emlegetik, az elmúlt évtizedekben azonban veszélybe került a fennmaradása. Az Egyesült Királyságban tapasztalható alacsony egyedszám miatt a fajta veszélyeztetett besorolást kapott, tavaly mindössze 9 kölyök születését jegyezték be.

A Kennel Club, az Egyesült Királyság hivatalos kennelklubja azonban pozitív változásról számolt be nemrégiben: idén eddig 45 göndörszőrű retriever született, ami egyértelműen jelzi, hogy fellendült a fajta népszerűsége.

A göndörszőrű retriever pontos eredete nem ismert, de a legtöbben az angol vízispánieltől és a labrador retrievertől eredeztetik – utóbbiról itt írtunk bővebben. Egyes vélemények szerint az uszkár is szerepelhet a felmenői között.

göndörszőrű retriever

Habár továbbra sem tisztázott, mi az oka annak, hogy ez az egykor népszerű, szívós vadászkutya ennyire a perifériára szorult a kutyatartók körében, a Göndör Szőrű Retriever Club szerint a háborús évek és a labrador retriever megjelenése nagymértékben csökkentette a fajta népszerűségét.

A UK Pets szerint egy törzskönyvezett kölyökkutya ma legkevesebb 600-800 fontba, átszámítva körülbelül 270-350 ezer forintba kerül, egy elismert tenyésztőtől származó kölyökért pedig akár ennél is többet kérhetnek el.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét