Egy ausztrál nő agyából kígyóférget műtöttek ki

műtét, nő agyából féreg

Egy ausztráliai idegsebész tavaly egy 64 éves nő agyából egy 3 hüvelykes gömbölyű férget húzott ki, ami igencsak meglepte a nő orvosokból és fertőző betegségek szakértőiből álló csapatát, akik több mint egy éven át próbálták azonosítani a nő visszatérő és változatos tüneteinek okát.

A kiműtött féreg alapos vizsgálata egyértelművé tette, miért volt olyan nehéz a diagnózist pontosan meghatározni: a fonálféreg olyan féreg volt, amelyről ismert, hogy kígyókat – különösen a nő lakóhelyén pitonokat -, valamint a pitonok zsákmányállatait fertőzi. Úgy vélik, hogy a nő volt az első olyan ember, akit valaha is megfertőztek ezzel a kígyókhoz alkalmazkodott féreggel.

műtét, nő agyából féreg
Közel 10 centis volt a féreg.

Az Emerging Infectious Diseases legújabb számában ismertetett eset 2021 januárjában kezdődött. A nő az ausztráliai Új-Dél-Wales délkeleti részén lévő helyi kórházba ment be három hete fennálló hasi fájdalommal, hasmenéssel, száraz köhögéssel és éjszakai izzadással. A vérképe valamilyen fertőzésre utalt, és a vizsgálatok tüdőgyulladás jeleit mutatták a tüdejében, valamint elváltozásokat a lépében és a májában. Az ismert mikroorganizmusokra és parazitákra vonatkozó tesztek azonban negatívak voltak, akárcsak a rákos megbetegedésekre és autoimmun betegségekre vonatkozó tesztek. Megmagyarázhatatlan tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála, és kortikoszteroidot, prednizolont adtak neki.

Három héttel később ismétlődő láz és tartós köhögés miatt felvették egy másik kórházba. Az orvosok ismét tüdő-, máj- és lépsérüléseket, valamint fertőzésre utaló jeleket találtak. A vérében magas volt az eozinofilok, a parazita fertőzések elleni küzdelemről ismert fehérvérsejtek szintje. Kezelték a magas eozinofil szint miatt, és mivel attól tartottak, hogy az emberi orsóférgesség hamis negatív lett volna, az ivermectin nevű parazitaellenes gyógyszerrel kezelték.

A nő mája és tüdeje 2021 közepétől 2022 elejéig javult. Egy másik gyógyszer hozzáadásával, amely segített az eozinofilok számának alacsonyan tartásában, csökkenteni tudta a prednizolon adagját.

Nem sokkal később azonban három hónapig tartó feledékenységen és súlyosbodó depresszión esett át. Az agyi mágneses rezonanciás képalkotás növekvő elváltozást talált a jobb homloklebenyében. 2022 júniusában kés alá feküdt egy biopszia miatt – és ekkor az idegsebész kihúzta az agyából az élő, vonagló parazitát.

Az ezt követő vizsgálat vörös színe és morfológiai jellemzői alapján megállapította, hogy a fonálféreg Ophidascaris robertsi volt. A genetikai vizsgálat megerősítette az azonosítást.

A nő ismét ivermektint és egy másik parazitaellenes gyógyszert, albendazolt kapott. Hónapokkal később a tüdő- és májelváltozásai javultak, neuropszichiátriai tünetei továbbra is fennálltak, de javultak.

Az orvosok úgy vélik, hogy a nő azután fertőződött meg, hogy egy szőnyegpithonok által lakott tó környékén új-zélandi spenótot keresett. A férgek kifejlett példányai ugyanis általában a kígyók nyelőcsövében és gyomrában élnek, és petéiket a kígyók ürülékében bocsátják ki. Onnan a tojásokat kisemlősök eszik fel, amelyekkel a kígyók táplálkoznak. A lárvák kifejlődnek és megtelepednek a kisemlősökben, az állatok kis mérete ellenére meglehetősen hosszúra nőnek, és a féreg életciklusa akkor fejeződik be, amikor a kígyó megeszi a fertőzött zsákmányt.

Az orvosok feltételezik, hogy a nő gyűjtögetés közben ette meg a kisemlősöknek szánt petéket, vagy úgy, hogy nem mosta meg vagy nem főzte meg teljesen a zöldséget, vagy nem mosta meg megfelelően a kezét vagy a konyhai eszközöket. Utólag visszatekintve, a tünetek lefolyása arra utal, hogy a fertőzés kezdetben élelmiszerrel terjedt el, majd a féreglárvák a gyomor-bélrendszerből több szervbe vándoroltak. A prednizolon, egy immunszuppresszív gyógyszer, véletlenül segíthette a féreg vándorlását és bejutását a központi idegrendszerbe.

Kennedy, a nő esetéről szóló jelentés társszerzője hangsúlyozta a kertből gyűjtött vagy onnan származó ételek mosásának fontosságát. Hangsúlyozta továbbá a megfelelő konyhai biztonságot és a kézmosást.

A nőt eközben továbbra is megfigyelés alatt tartják. Egy másik társszerző, Sanjaya Senanayake, az ANU és a canberrai kórház fertőző betegségeiért felelős munkatársa dicsérte a fertőzés kezelését. „Soha nem könnyű és nem kívánatos, hogy bármiben is az első beteg legyen az ember. Nem tudom eléggé kifejezni csodálatunkat ennek a nőnek, aki türelmet és bátorságot tanúsított ezen a folyamaton keresztül”.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét