A mesterséges intelligenciákat fejlesztő cégek a szerzők beleegyezése nélkül használták fel a műveiket az algoritmusok képzéséhez.

A generatív mesterséges intelligencia szinte emberi szintű szövegeket alkot, ám ez nem egyik pillanatról a másikra történt, a betanításához megannyi szöveget kellett beletáplálni, köztük számos könyvet is. A legnagyobb baj ezzel, hogy az írók beleegyezése nélkül képezték ki a műveikkel a rendszert, akik most megdöbbenten látják viszont saját soraikat a mesterséges intelligencia „tollából”.

Többek közt Zadie Smith, Stephen King, Rachel Cusk és Elena Ferrante is azon neves írók között van, akiknek a műveit lekalózkodták az MI fejlesztéséhez – írja a The Guardian a The Atlantic beszámolójára hivatkozva. A Books3 elemzése szerint több mint 170 ezer címet tápláltak bele például a Meta és a Bloomberg által fejlesztett modellekbe.

A művek nagyjából egyharmada szépirodalom, kétharmada ismeretterjesztő, és a többségük az elmúlt két évtizedben jelent meg. Smith, King, Cusk és Ferrante írásai mellett Margaret Atwood, Haruki Murakami, Jonathan Franzen, Jennifer Egan és David Grann könyvei is a felhasznált művek között vannak.

mesterséges intelligencia írók
Fotó: Getty Images

Júliusban az írók legnagyobb amerikai érdekképviselete, az Authors Guild egy nyílt levelet is megfogalmazott a mesterséges intelligencia cégek irányába, amelyben az ellen tiltakoztak, hogy a szerzők engedélye vagy megfelelő hivatkozás nélkül kalózkodják el a műveiket. A petíciót több mint 9 ezren írták alá, köztük Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen és Philip Pullman.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét