A durián nem egy hétköznapi gyümölcs, a legtöbb ember szerint elviselhetetlen szaga van, az ízéért viszont egyszerűen odavannak. 

Egy időben igencsak megszaporodtak a duriános videók a neten, nem csoda, ugyanis az Európában kevésbé ismert, ám Ázsiában kifejezetten népszerű gyümölcs rothadó szagot áraszt – bár hasonlították már lábszaghoz, záptojás-szaghoz és fingszaghoz is az illatát. Ebből is látszik, hogy nehéz pontosan megállapítani, hogy milyen szaga is van a duriánnak, az azonban kétségkívül sokat elárul, hogy több országnak is elege lett az ikonikus gyümölcsből, és kitiltották a repülőkről, tömegközlekedési eszközökről, liftekből, sőt a középületekből is.

De az alábbi videó is többet mond ezer szónál.

Az orrfacsaró szagért egyébként egy ritka aminosav, az etionin a felelős, amit azért termel a gyümölcs, hogy magára vonja az állatok figyelmét, akik elfogyasztva a duriánt, segítenek elszórni a magjait, újabb és újabb bűzös duriánfákat eredményezve ezzel.

Érdekes kontraszt, hogy a hírhedt gyümölcs íze állítólag meglepően kellemes, lágyan édes és leginkább a vaníliához hasonlítható. Ráadásul tele van mindenféle jósággal, többek közt C-vitaminnal, béta-karotinnal, kalciumnmal és omega-3 szírsavval.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét