Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke Fukusima partjainál fogott halból készült szasimit evett. 

A múlt héten megkezdték a 2011-ben megsérült fukusimai atomerőmű tisztított, de még kismértékben  radioaktív hűtővízét a Csendes-óceánba bocsátani. A hulladékvizet a tervek szerint 30-40 évre elosztva juttatnák az óceánba.

Ahogy arról testvéroldalunk, a TechWorld is beszámolt, az eseményekre válaszul Kína bejelentette, hogy felfüggeszti a Japánból származó fogyasztásra szánt tengeri élőlények behozatalát a radioaktív szennyeződések kockázata miatt.

Habár a hűtővíz óceánba bocsátását számos ország és környezetvédelmi szervezet nehezményezi, a japán környezetvédelmi minisztérium szerint az első mérések nem érzékeltek radioaktivitást az atomerőmű közelében lévő vízben, miután a kérdéses folyadékot az óceánba öntötték. Japán miniszterelnöke, Kisida Fumio és kabinetjének három minisztere szerdán bizonyításképpen Fukusima partjainál fogott tenger gyümölcseit evett, köztük lepényhalat, polipot és tengeri sügért.

A vitát legfőképpen az váltja ki, hogy míg a legtöbb radioaktív anyagot egy speciális eljárással képesek kiszűrni a vízből, a trícium hidrogén-izotópját nem lehet, ugyanis azt rendkívül nehéz különválasztani a víztől. A japán kormány ígérete szerint azonban a megtisztított vizet egészen addig hígítják majd, míg a trícium szintje el nem éri benne a nemzetközileg jóváhagyott értéket.

2011. március 11-én a közép-európai idő szerint reggel 6 óra 26 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő 15 méteres hullámokkal járó cunami minden idők egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófájához vezetett a technológia fejlődésben mindig is élen járó Japánban. A földrengésben és a cunimaiban megközelítőleg 18 500 ember halt meg vagy tűnt el, illetve több mint 120 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a sugárzás miatt. Több mint tíz évvel az események után az atomerőmű továbbra is komoly veszélyt jelent a környezetére.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét