Tudod hány éves a világ legidősebb szárazföldi állata, melyik a legfájdalmasabb növény, a legerősebb chilipaprika, és egyáltalán mi fán terem a durián, a világ legbűvösebbnek tartott gyümölcse? Íme újabb 7 érdekes rekord a nagyvilágból. 

A legrugalmasabb bőrű ember 

Gary Turner egy meglehetősen érdekes tulajdonsággal szerzett magának világraszóló hírnevet: az amerikai férfi a világ legrugalmasabb bőrének büszke tulajdonosa, mintegy 15,8 cm-re képes kinyújtani a hasán lévő bőrt egy ritka genetikai betegség, az Ehlers-Danlos szindróma (EDSZ) miatt. Az EDSZ-ben szenvedő betegeknél a bőr erősségét, rugalmasságát meghatározó kollagén meghibásodik, ami többek között a bőr meglazulását, az ízületek rendkívüli rugalmasságát eredményezi. Habár elsőre abszurdnak, némileg még mulatságosnak is tűnhet a látvány, maga a betegség egyáltalán nem játék: súlyosabb esetekben a vérerek összeomlását vagy megrepedését is eredményezheti.

érdekes rekord
(Fotó: Guinness World Records)

A valaha élt legidősebb szárazföldi állat

A Jonathan nevű teknős a Seychelle-szigeteken született feltehetően 1832-ben, 1882 óta pedig az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona-szigeten éli mindennapjait. A 191 éves aggastyánról (van, akik szerint 200 évnél is idősebb) sokáig úgy hitték hogy egy aldabrai óriásteknős, de hosszas tanulmányozás után a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy egy jóval ritkább óriásteknős-fajhoz tartozik, melyek átlagéletkora 150 év.

érdekes legek
(Fotó: CNN)

A legmélyebb barlang 

A barlangok Everestjének is nevezett Krubera barlang (más néven Voronja barlang) Grúziában, az Arabika-hegy belsejében található, legmélyebb pontja 2197 méter. A rekorder barlangot még 1960-ban fedezték fel, de hivatalosan csak 2004-ben nyilvánították a világ legmélyebb barlangjának, amikor egy ukrán expedíciónak 2080 méterig sikerült lejutnia. A bejárata egyébként meglepően hétköznapi, mindössze 3×4 méteres, a mélységben uralkodó körülmények azonban nem is lehetnének extrémebbek: közel 100 százalékos páratartalom, fagyközeli hideg és álskorpiók valamint paraziták várják az ide látogatókat.

Fotó: Geology Page

A legerősebb chilipaprika

Sokan kapásból rávágnák, hogy a Carolina Reaper a világ legerősebb chilipaprikája, amivel nem is tévednének nagyot, ugyanis a Guinness Rekordok Könyve szerint valóban ez a paprika a csúcstartó a maga 1,569,300 SHU erősségével. Csakhogy létezik egy Pepper X elnevezésű paprika is, amelyet 2017-ben nemesített ki Ed Currie, aki nem mellesleg a Carolina Reaper megalkotója is egyben. Nem hivatalosan ez a világ jelenlegi legerősebb paprikája, a csípőssége a Scoville-skálán átlagosan 3,18 millió egység.

Fotó: PepperScale

A legundokabb arcú macskaféle

Ez ugyan nem hivatalos rekord, de különleges fizimiskája miatt a manult (más néven pusztai macska) sem hagyhattuk le a listánkról. A macskafélék családjába tartozó faj főleg Közép-Ázsia pusztáin él, de 5000 méteres magasságokból is jelentettek már példányokat. Az elmúlt években különös figyelmet kapott a manul, de sajnos nem túl jó apropóból: a morcos arcú macskafaj száma egyre inkább csökken, melynek oka a vadászat, az élőhelyek pusztulása és a zsákmányállatok fogyása. A madarakon, kisebb rágcsálókon és hüllőkön élő ragadozót élőben Budapesten, illetve Szegeden is meg lehet tekinteni az állatkertekben.

érdekes rekord
Fotó: Wikipedia

A legbüdösebb gyümölcs

A gyümölcsök legbüdösebbike az Európában viszonylag kevésbé ismert, Ázsiában viszont annál népszerűbb durián, ami annyira orrfacsaró szagot bocsát ki magából, hogy Ázsia több országából is kitiltották a repülőkről, tömegközlekedési eszközökről, liftekről, sőt a középületekből is. Az egészben ráadásul az a legkülönösebb, hogy a rohadt, na jó, ne szépítsük, igazából fingszagú gyümölcs állítólag nagyon is finom, kifejezetten zamatos íze van, nem mellesleg Malajziában a gyümölcsök királyának is nevezik, mivel számos értékes vitamin, ásványi anyag és nyomelem megtalálható benne.

érdekes rekord
(Fotó: All recipes)

A legfájdalmasabb növény 

Első ránézésre a nagymama kertjébe is illene a Gympie gimpie nevű növény (magyarul szúrófa), ám senkit ne tévesszen meg a látszat: az érintése olyan erős fájdalmat okoz, hogy állítólag olyan esetet is dokumentáltak, amikor az illető öngyilkosságba menekült a növénnyel való érintkezést követően. Az Ausztrália esőerdeiben és Indonéziában őshonos növény a csalánhoz hasonló szőrszerű struktúráival juttatja a mérgét áldozataiba, olyan fájdalmat idézve elő ezzel, mintha „egyszerre érne áramütés és égetnének meg forró savval.” 2020-ban ausztrál tudósok megdöbbenten tapasztalták, hogy a növény méreganyagai leginkább a skorpiók és pókok által termelt mérgekhez hasonlítanak.

érdekes rekord
(Fotó: BBC)

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét