Meglepő kutatás látott napvilágot, amely szerint a kegyetlenkedéseiről elhíresült havasalföldi fejedelem, Karóbahúzó Vlad vegán étrenden lehetett. 

III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad nem csak a történészek, de az irodalmárok számára is érdekes, ugyanis egyes feltételezések szerint Bram Stoker róla mintázta nagysikerű regénye „főhősét”, minden vámpír atyját, Drakula grófot. Bár ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények (többek szerint a szerzőre sokkal inkább hatott a nárcisztikus színházigazgató, Henry Irving személye), az elmúlt években egyre többször merült fel a havasalföldi uralkodó neve tudományos berkekben.

Vlad az uralkodása során különös kegyetlenkedéseivel szerzett magának hírnevet: egyes források szerint 80 ezer ember halála száradhat a lelkén, és kedvenc kínzási módszerei között szerepelt az élve karóba húzatás – amint arra neve is utal. Mindezek tudatában igencsak meglepően hangzik, hogy egy friss kutatás szerint a 15. században élt fejedelem vegán, vagy legalábbis vegetáriánus lehetett.

Karóbahúzó Vlad vegán
A havasalföldi uralkodót sokan az igazi Drakula grófként azonosítják. (Fotó: Getty Images)

A kutatók speciális kémiai vizsgálatoknak vetették alá Vlad 1457-ben és 1475-ben írott három levelét, és etilén-vinil-acetát segítségével mintegy 500 peptidet sikerült beazonosítaniuk, melyek közül 100 biztosan emberi eredetű – írja az IFL Science. Ezeket alaposan megvizsgálva olyan peptideket találtak, amelyek a ciliopátiában, egy genetikai rendellenességben részt vevő fehérjékhez kapcsolódnak, valamint retinabetegségekre és más, gyulladásos folyamatokra utaló jeleket is kimutattak.

Ami azonban ebben az esetben különösen érdekes, hogy a csapat nem talált állati eredetű fehérjékre utaló jelet. A tanulmány társszerzője, Gleb Zilberstein a The Timesnak elmondta, hogy az elemzések alkalmával kizárólag növényi eredetű fehérjéket sikerült kimutatniuk a leveleken.

„A vámpír prototípusa vegán lehetett” – mondta a kutató.
Karóbahúzó Vlad vegán
Karóbahúzó Vlad „erdeje”, amely a török sereget is meghátrálásra kényszerítette. (Fotó: Wikipedia)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkoriban sokkal kevesebb húshoz és állati eredetű élelmiszerhez jutottak hozzá az emberek, vagyis könnyen megeshet, hogy a fejedelem nem önszántából döntött a vegetáriánus/ vegán életmód mellett. Azonban természetesen az sem kizárt, hogy Karóbahúzó Vlad szimplán saláta-párti volt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét